У Комітетах Верховної Ради

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні низку питань адміністративно-територіального устрою. Зокрема, про перейменування деяких населених пунктів Івано-Франківської та Черкаської областей. А також про зарахування селища міського типу Білокуракине Білокуракинського району Луганської області до категорії міст районного значення.

За словами народного депутата Олександра Дехтярчука, комітет отримав увесь необхідний пакет документів від Луганської ОДА та селищної ради для ухвалення відповідного рішення. «Селище міського типу Білокуракине є адміністративним, промисловим, культурним центром Білокуракинського району Луганської області, розташоване на півночі Луганської області. Тут проживає      6 тисяч 589 мешканців. Відповідно до закону про добровільне об’єднання тергромад, Білокуракинська селищна рада спільно з Бунчуківською, Дем’янівською, Курячівською, Лизинською і Нещеретівською, Олександропільською сільськими радами утворили Білокуракинську селищну об’єднану територіальну громаду, до якої входить 24 населених пункти», — повідомив О. Дехтярчук.

Водночас депутат зауважив, що відповідно до законодавства, статус міста може отримати населений пункт, у якому проживає від 10 тисяч осіб. «Але є певна перевага для цього населеного пункту, адже воно отримало статус і стало центром ОТГ. У майбутньому, однозначно, такі центри зростатимуть і перетворюватимуться на міста. Вони вже нині бачать, що такий крок сприятиме притоку інвестицій і розвитку населеного пункту взагалі», — зауважив О. Дехтярчук.

У свою чергу представник комітету Віталій Курило наголосив, що історично цей населений пункт — один із найстаріших на сході України, заснований у 1700 році, коли тільки почали освоювати дикий степ. Про це депутат знає не з чуток, адже цей населений пункт розташований в його виборчому окрузі. ОТГ, за його словами, було утворено 2015 року однією з перших у Луганській області, сьогодні вона є найуспішнішою в регіоні. «ОТГ об’єднує майже 15 тисяч людей. І вже ті села, які не увійшли спочатку за перспективним планом, усі подали заявки на входження добровільно в цю громаду. Бо за два роки побачили, скільки вони втратили, не ввійшовши вчасно», — сказав він.

Власне, комітет більшістю голосів підтримав цю пропозицію і рекомендуватиме парламенту зарахувати селище міського типу Білокуракине Білокуракинського району Луганської області до категорії міст районного значення.

Крім того, на засіданні було розглянуто питання про призначення окремих позачергових місцевих виборів (усього 12 подань) та організаційні питання.