П’ять паливних автозаправників (на знімку), виготовлених на Вінницькому державному підприємстві «45-й експериментальний механічний завод», передали для Збройних Сил України.

Кожен автомобіль розрахований на доставку 12 тисяч літрів пального. Одночасно можна транспортувати два його види. Для цього техніка обладнана двома вузлами подачі бензину і дизпалива. На заводі готують ще шість таких само машин на замовлення оборонного відомства. Торік армія отримала 26 аналогічних автівок. Вони одержали хороший відгук військових у зоні АТО.
На підприємстві представили також власну розробку майстерні на колесах. Так називають автомобіль, обладнаний потужними генераторами і пристроями для зарядки акумуляторних батарей (АКБ). «Фахівці заводу починали чи не з найскладнішого — підготовки документації на виготовлення такої майстерні та розробки інструкції з її експлуатації, — розповів директор Вінницького державного підприємства «45-й експериментальний механічний завод» Микола Чумак. — Далі встановлювали генератори, модулі, інше обладнання і пристрої. Одночасно можна заряджати майже сорок одиниць АКБ різних типів».
Як пояснив інженер-технолог Геннадій Вітюк, до кожного окремого модуля підключається одна АКБ. Відповідно до типу батареї, виставляється режим зарядки. Пан Геннадій, який працював над створенням такої машини-майстерні, стверджує, що аналогічної зарядки на колесах у нашій державі не існує.
На підприємстві працюють над створенням автозаправників для малої авіації. «Раніше їх виготовляли у Маріуполі на Донеччині, — уточнює Микола Чумак. — Тепер такого підприємства у них нема. Ми ж маємо досвід роботи із заправниками, сповна використаємо його і для нового виду продукції».

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.