Два місяці тому при Рівненському обласному госпіталі для ветеранів війни, що у селищі Клевань, відкрився Центр реабілітації наслідків нейротравм. Це перше таке відділення у державному секторі в системі Міністерства охорони здоров’я.
Центр спеціалізується на лікуванні та реабілітації учасників АТО з наслідками після тяжких черепно-мозкових та спинальних травм. А такий курс довготривалий. Щоправда, для кожного бійця є своя програма лікування, і вона різна за терміном: від 21 дня до півроку.
За словами начальника Рівненського обласного госпіталю для ветеранів війни Андрія Бурачика, нині тут оздоровлюються бійці з багатьох областей. З ними працює висококваліфікований медперсонал. Допомагають пацієнтам психологи та реабілітологи. Для цього використовують найсучасніше фізіотерапевтичне та реабілітаційне обладнання та багатофункціональні процедурні кабінети. Загалом за два місяці існування центр уже прийняв на лікування двадцять п’ять пацієнтів.

— Допомагає реабілітуватися не тільки традиційна медицина, а й арт-терапія (на знімку). Так, громадські організації проводять майстер-класи з живопису для пацієнтів-візочників. Почали навідуватися у Центр і співаки, інші діячі культури, щоб своїм мистецтвом дати бійцям позитивні емоції. Була тут і рівненська співачка Христина Панасюк, — розповідає Андрій Бурачик.

Олександра ЮРКОВА.
Фото надане Тетяною ПАНАСЮК.