Перегляд та оновлення державних будівельних норм є одним із головних пріоритетів Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Зокрема, урядовці хочуть скасувати обов’язкову норму щодо проектування сміттєпроводів у багатоповерхівках, повідомив у своєму блозі на порталі LB.ua заступник міністра Лев Парцхаладзе.
Більшість населення України, що мешкає у будинках, зведених від 40-х років минулого століття, має «задоволення» користуватися такою сумнівною вигодою, як сміттєпровід, розміщений безпосередньо у багатоповерхівках. Коли сморід, хмари мух, полчища тарганів та пацюків з невелику кішку не обмежуються простором звалища цього проектувально-будівельного винаходу, а сміливо й безперешкодно мігрують поверхами.
До того ж кількість сміття, що нині викидається, набагато більша й різноманітніша. Чистять сміттєпроводи нерегулярно — на це у керуючих компаній немає робочих рук. Переобладнання дуже витратне, розповідає Лев Парцхаладзе і наголошує, що «в Європі давно відмовилися від цієї норми, і в більшості країн проектування сміттєпроводів у будинках заборонено. На противагу цьому успішно діє роздільний збір сміття». Чиновник упевнений, що допоки у наших багатоквартирних будинках існуватимуть сміттєпроводи, «в Україні не буде відповідального ставлення до відходів і система сортування не запрацює». Таку систему в нас періодично намагаються запровадити ще з 1990-х років, але поки що безуспішно.
Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року Україна, відповідно до двох директив ЄС — 1999/31/ЄC та 2008/98/ЄC, які врегульовують поводження зі сміттям у країнах Європи, зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України «Про відходи».

Лариса ГОНЧАРЕНКО.