ВІННИЦЯ:

Гроші на проведення ребальзамування тіла хірурга зі світовим ім’ям Миколи Пирогова вже надійшли на рахунок Національного музею-садиби видатного вченого-медика. Отримати їх вдалося за сприяння очільника уряду Володимира Гройсмана.

Таку інформацію оприлюднив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав, що кошти на проведення складної процедури виділила держава. «Я вже повідомляв у спілкуванні з журналістами, що Прем’єр-міністр Володимир Гройсман також був украй схвильований усією тією історією й запевнив, що особисто втрутиться в ситуацію та підтримає музей», — йдеться в повідомленні міського голови. Водночас Сергій Моргунов ще раз повторив раніше висловлену думку про те, що і міська, і обласна влада фінансово підтримають проведення ребальзамування. «Знаю, що медична спільнота готова була збирати необхідні кошти, — повідомляє посадовець. — Мені також писали багато людей, що долучаться до цього. Це чудово, що громада моментально об’єднується, коли йдеться про нашу історичну спадщину».

Майже двісті тисяч гривень необхідно для придбання препаратів і виконання робіт з ребальзамування тіла Пирогова. Нагадаємо, 31 січня в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун винесла питання виділення грошей на обговорення Інтернет-спільноти.

Попросила висловитися, чи не краще передати їх на лікування хворих дітей. На її думку, так від них буде більше користі. Позиція керівника відомства обурила насамперед медичну спільноту. Професор Одеського медуніверситету Світлана Галич закликала медиків поділитися власними заощадженнями для врятування тіла Пирогова. На її заклик фундація лікарів та пацієнтів «Кардіостім» відкрила рахунок для добровільних пожертв. Про готовність віднайти необхідну суму грошей в обласному бюджеті повідомив директор департаменту фінансів Вінницької ОДА, депутат облради Микола Копачевський. Він висловив сподівання, що депутати облради підтримають його пропозицію, яку він винесе на обговорення на позачергову сесію. До речі, науковці, які виконуватимуть роботи, не вимагатимуть за це оплати. Таке повідомив «Голосу України» професор Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Юрій Гумінський. Він — один з тих, хто працюватиме над непростою процедурою ребальзамування.