Дружними діями фермери добилися мільярда гривень на підтримку на цей рік. От тільки питаннячко, кому він дістанеться...

— Ми 14 червня провели зустріч з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Представили для розгляду концепцію розвитку фермерських господарств на 2018—2020 роки, розроблену спільно з науковцями. Ця зустріч була продуктивною. Він пообіцяв надати на розвиток фермерських господарств і кооперації мільярд гривень, — розповів у Черкасах на конференції обласної Асоціації фермерів та землевласників Віктор Гончаренко, голова асоціації, депутат облради.
Учасники конференції почали допитуватися у свого лідера про умови надання фінансової допомоги.
— У бюджеті обіцяні кошти передбачено. Але у нас з’явилися «свіжі» конкуренти. При кожному мега-агрохолдингу чи великому сільськогосподарському підприємстві нині створюються фейкові фермерські господарства. Причому одразу по кілька. Вони об’єднуються між собою в кооперативи — і потирають руки. Аякже, вони «новостворені» і розраховують на солідну підтримку від держави. Передбачаю, що левова частка з того мільярда піде пристосуванцям до цієї програми підтримки, — відверто поділився з колегами своїми побоюваннями Віктор Гончаренко. — Але не опускайте рук, готуйте документацію — щоб було все чітко та грамотно підготовлене. А ще — пишіть програми кооперації, бо на ділі вона давно є, але «усна». В області буде створено комісію з розподілу коштів. Думаю, вона розбереться, де кооперативи справжні, а де вигадані...
Недовіра господарників-самостійників щодо державної підтримки пускає паростки із зерен гіркого досвіду. Приміром, торік діяла програма     20-відсоткового державного відшкодування за закуплену вітчизняну сільгосптехніку. Проте механізм цієї допомоги був важким, недосконалим, довго визначали, які заводи беруть у програмі участь, а які — ні. Результат — із 500 мільйонів було використано лише 134 мільйони гривень бюджетних коштів.
Або: є в області філія Державного фонду підтримки фермерських господарств. Та якщо, беручи в нього 300 тисяч гривень позики, лише за послуги оцінювання майна, страхування, нотаріуса треба віддати 50 тисяч, то це не допомога — прозвучало серед прикладів співпраці з фондом, які наводили фермери.
Чому в Євросоюзі державна підтримка спрямована на дрібного та середнього фермера, а в нас на агрохолдинги? Хіба, наприклад, олігарх Косюк, який має мільйонні прибутки зі своїх птахофабрик, не в змозі самостійно розвивати свій бізнес?!
Фермери просили Віктора Гончаренка донести «нагору» їхню думку: для малих сільгоспвиробництв потрібно розробити окрему бюджетну програму із спрощеною процедурою участі. Тоді це буде справжня підтримка, а не імітація.

Лариса СОКОЛОВСЬКА, Лідія ЛІСОВА.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

Черкаська область.