Вінниця:

Переважна більшість мешканців села Високе Томашпільського району на Вінниччині несли вахту на Майдані в Києві під час Революції Гідності. Поїздки організовував тодішній керівник господарства, нині — народний депутат України Іван Спориш. Його намагалася приструнити влада, незнайомці погрожували спалити транспорт, але це не зупинило патріота, так само, як його земляків.

На знімку: Лариса Нароган разом із земляками на Майдані в Києві під час Революції Гідності, лютий 2014 року.

Фото надано  Ларисою НАРОГАН.

— Мої односельці їздили групами, як їздять на роботу вахтовим методом, — каже Іван Спориш. — Навіть у байдужих до політики прокидалося почуття патріотизму.

Зберегли обпалений прапор

Четвертий рік поспіль Іван Спориш 18 лютого о 18-й годині приходить у центр селища Томашпіль. Не сам. Разом з тими, з ким стояв на Майдані. Запалюють свічки. Згадують ті тривожні дні. Телефонують батькам Ігоря Гаврилюка. Він загинув у Дебальцівському котлі. У нинішньому році зустріч уперше відбулася біля Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні й загиблих в АТО. Його відкрили нещодавно в райцентрі.

Після побиття студентів заступник голови Томашпільської райради Лариса Нароган одразу поїхала на Майдан. Далі їздила щовихідних. У лютому взяла відпустку й увесь місяць провела серед майданівців. «З Романом Кучковським, він наш юрист, купили в Києві прапор, — продовжує вона. — Великими літерами написали «Томашпіль». Полотнище Роман зберіг дотепер. Коли полум’я з Будинку профспілок перекинулося на наше місце, прапор загорівся. Роману вдалося погасити вогонь. Знамено частково обгоріло».

У тривожну ніч жінки стояли на колінах, читали молитви

— На Майдані не раз зустрічалися з Олександром Павловим, це сільський голова Антонівки, — розповідає пані Лариса. — Він приїжджав з дружиною, надавав транспорт землякам. За це йому погрожували спалити бус.

Співрозмовниця називає ще прізвища земляків: тодішній працівник райради, а нині — голова Томашпільської РДА Олександр Закорчевний; Анатолій Олійник, нині — голова облради; лікар Олена Миронишена; голова районної Спілки учасників бойових дій і волонтерів АТО Сергій Жмудь; підприємець Сергій Тімков; колишній військовий Олег Торчинець.

— У ніч з 18 на 19 лютого жінки стояли на колінах, читали молитви, — згадує Лариса Нароган. — Найболючіші хвилини — прощання з убитими. «Пливе кача» дотепер звучить у вухах.

Жінка каже, що дуже образливо, що дехто з тих, хто організовував для поїздки на антимайдан «тітушок», причетний до загибелі людей, нині знову при посадах.