Регіональна науково-практична конференція «Інформаційна безпека в умовах гібридної війни Росії проти України» відбулася у Національному університеті «Львівська політехніка». Її організаторами виступили представники форуму 30 громадських організацій Львівщини, серед яких Володимир Парубій, Ярослав Кендзьор, Михайло Косів, ректори університетів, науковці, викладачі.

«Гібридна війна спонукає по-новому сповідувати стандарти журналістської професії, — вважає завідувач кафедри радіо та телебачення Львівського національного університету професор Василь Лизанчук. — І політики, і громадські діячі, і журналісти мають оцінювати факти, події, явища з позицій інтересів українського суспільства, української соборної держави. Російсько-українська війна — це війна морально-духовних цінностей, національних цінностей, світоглядних, гуманістичних орієнтирів».

На жаль, констатували учасники конференції, маніпулятивна російська пропагандистська машина завуальованою дезінформацією системно дестабілізує ситуацію в країні, сіє зневіру, хаос і розбрат, провокує ворожнечу та протистояння в суспільстві.

Показовою й непродуманою, на їхню думку, є реформа Національної телерадіокомпанії. Оновлений і модернізований цей останній форпост українства міг би успішно протистояти ворожій інформаційно-психологічній агресії, сприяти консолідації суспільства, зміцненню оборони та безпеки. На жаль, таких кроків поки що не видно.

Учасники конференції запропонували створити при РНБО громадську раду інформаційної безпеки та всебічно розглянути проблеми інформаційної війни Росії проти України на парламентських слуханнях.

Львів.