Утретє у Відні відбувся Український благодійний бал, організований Товариством української молоді в Австрії за підтримки Міністерства інформаційної політики України та міжнародних організацій і партнерів, зокрема Інституту Дунайського регіону та Центральної Європи (IDM), Українсько-австрійської асоціації, Київської ініціативної групи «Альпбах».

На знімках: дебютантки Українського благодійного балу у Відні.

Як зазначили організатори дійства, мета заходу, що відбувся у палаці XVIII століття, стіни якого чули гру геніальних композиторів Моцарта і Гайдна, — популяризація української культури серед австрійців та іноземців. Тож того вечора для гостей дійства, серед яких були дипломати, представники бізнесових кіл, музиканти, лунали українські пісні у симфонічному аранжуванні у виконанні австрійського оркестру і відомих співаків. Відкрила бал зірка світової опери, випускниця Київської консерваторії та Музичної академії імені Шопена у Варшаві Ольга Пасічник. Своїми талантами чарували присутніх соліст Львівської обласної філармонії Назар Тацишин і піаніст Яромир Боженко, артист балету Сергій Головін, який продемонстрував усю красу запального гопака, український діджей Peter Ambryk.
За правилами віденських балів першими на паркет вийшли дебютантки. Традиційний полонез та віденський бал вони вперше станцювали у вишуканих вишитих сукнях від дизайнерки Ірини Ковальової (торговельна марка «Синій льон») та в українських віночках, «сплетених» спеціально для цієї події київськими майстринями Валерією Левківською та Наталією Доломанською. У сукню-вишиванку, вигаптувану у дизайн-студії Оксани Полонець, була вдягнена і ведуча вечора.
У програмі Українського балу у Відні — не лише музика, танці, презентація колекцій модного одягу, майстер-класи, а й благодійний аукціон, де можна було придбати вишиті сорочки і хустки від «Синього льону», спонсора дійства, а також прикраси від ювелірної майстерні братів Kochut. Один із організаторів дійства Петро Амбрик зазначив, що Український бал, як і багато інших міжнародних заходів такого рівня, мав на меті й благодійність. «Виручені кошти від аукціону та томболи, як і торік, підуть у дитячі будинки на сході та заході України», — каже він.
Минулого року зібрані на балі чотири тисячі євро передали на потреби шкіл-інтернатів у Бережанах і Новому Селі, що на Тернопільщині, та у Кремінній Луганської області.

Світлана ЧОРНА.
Фото Вікторії ТАЦЮЛІ.