Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цими днями люди постійно покладають квіти та запалюють свічки біля народного меморіалу, і не соромляться сліз, які з’являються, щойно зачуєш мелодію «Пливе кача...» чи зустрінешся поглядом із зафіксованими на знімку очима загиблого героя.

У суботу, під час відкриття виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності — творчим особистостям «Переведи мене через Майдан», Президент Петро Порошенко підкреслив, що чотири роки тому сталися події, які назавжди змінили життя України.

«Мирний протест громадян тодішня влада перетворила на криваву розправу. Кажуть, що час загоює рани. Так не сталося. Час не притупив біль. Час не заспокоїв душу. Глибокий смуток через втрати все ще переповнює серця кожного з нас», — зазначив глава держави та зауважив, що серед учасників Революції Гідності було чимало творчих особистостей. В експозиції відкритої у «Мистецькому Арсеналі» виставки представлені роботи Тараса Більчука, Назара Войтовича, Володимира Мельнічука, Олександра Тимошенка, Тетяни Чепрасової.

«Мистецтво учасників Революції Гідності народжене у вихорі бурхливих подій від неймовірно сильної любові до України», — наголосив Президент та висловив переконання, що всі твори Героїв Майдану знайдуть гідне місце в Музеї Революції Гідності.

Під час виставки Президент повідомив про посмертне відзначення орденом Героїв Небесної Сотні учасника студентської Революції на граніті 1990 року та Революції Гідності Тараса Більчука і передав нагороду його доньці Наталії. «Тарас, на жаль, пішов від нас минулого року. Світлину цього зрілого чоловіка з розбитою і скривавленою головою в оточенні силовиків бачив кожен, хто цікавився подіями 2014 року — як в Україні, так і за її межами. Навмисне кажу не «фото», а «світлина», щоб таким чином нагадати, якою надзвичайно світлою людиною був Тарас», — сказав глава держави та зауважив, що недарма його роботи широко розійшлися світом і їх могли бачити в США, Канаді, Японії, Франції, Парагваї, Швеції, Польщі, Англії.

Наталія Більчук подякувала за високу відзнаку та зазначила, що її батько коли творив, то робив це від душі. «Деякі з робіт були як реліквія української історії, інші — створені тим вогнем і любов’ю, яку він відчував до України», — розповіла вона та додала, що водночас батько ніколи не залишався осторонь, коли країна потребувала допомоги. «Нехай Бог береже Україну і наших всіх Героїв», — сказала Наталія Більчук.

Петро Порошенко також повідомив, що вирішив взяти участь у судовому засіданні із розгляду кримінального провадження щодо звинувачень у державній зраді колишнього президента Януковича. «Зло повинно бути покаране. Це тому, вперше в українській історії, я прийняв рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли Президент це особисто робить, але це справа кожного з нас», — заявив він та запропонував присутньому на відкритті виставки Генеральному прокурору Юрію Луценку поінформувати про розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності.

«Конституція забороняє мені, як Президенту, втручатися у слідство, яке вже чотири роки координує цілеспрямовано створений Департамент спеціальних розслідувань. Він несе усю повноту відповідальності за ефективність цієї роботи. Я можу лише попросити Юрія Віталійовича проаналізувати, чим ще ми організаційно можемо допомогти департаменту, щоб його керівництву не було жодних підстав твердити, що нібито йому сприяють недостатньо», — зазначив Президент.

Щоправда, думається, що участь Генпрокурора у відкритті виставки була невипадковою, адже саме цього дня громадська організація «Родини Героїв Небесної Сотні» звернулася до Президента з відкритим листом у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася довкола розслідування та розгляду в судах злочинів проти мирних протестувальників під час Революції Гідності. «Генеральний прокурор неодноразово заявляв, що розслідування щодо ключових справ Майдану вже завершено. Такі заяви викликають велике занепокоєння. На жаль, це не відповідає дійсності. Більшість справ — на початковій стадії. Лише незначна частина у судах. Роль прокуратури не закінчується лише слідством. Прокурори повинні довести свої висновки у судах. Тому такі заяви доречні лише після отримання реальних вироків. Просимо Президента задекларувати, що ці справи залишатимуться пріоритетом влади, поки не будуть отримані вироки по усіх справах Майдану», — зазначається у цьому листі.

«Я, звичайно, поділяю незадоволення суспільства темпами розслідування, і ще більше — швидкістю судових процесів. За чотири роки вони мали зробити більше. В той же час, добре усвідомлюю масштаб злочину, рівно як і необхідність юридично бездоганної доказової бази та неухильного дотримання всіх процесуальних норм», — зазначив П. Порошенко та наголосив, що цей процедурно складний шлях потрібно пройти для того, щоб у вбивць потім не було жодних зачіпок в європейських судах.

«Я наголошую, злочини проти Майдану не мають терміну давності, а злочинці переступили ту межу, за якою настає прокляття, і те прокляття, говорячи словами Мирослава Поповича: «Сильніше, ніж суди і сильніше, ніж тюрми». І від нього ніде не заховаєшся, навіть у Росії», — підкреслив Президент.

Після цього Генпрокурор Юрій Луценко висловив думку, що згода Президента Петра Порошенка взяти участь у суді над Януковичем є свідченням того, що він знає свій обов’язок та відповідає перед українським суспільством і перед родинами Героїв

Небесної Сотні. Стосовно ж розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності, то Ю. Луценко повідомив, що є 1800 потерпілих осіб, які визнані в цьому статусі, та оголошено 412 підозр, з яких 48 — високопосадовцям попередньої влади, 208 — правоохоронцям, 27 — слідчим, 20 — прокурорам та 16 — суддям. За його словами, на цей час в суди спрямовано 161 обвинувальний акт щодо 252 осіб та за результатами судового розгляду винними визнано 50 осіб, з них 43 ухвалено обвинувальні вироки.

Генеральний прокурор підкреслив, що нині головні події відбуваються в судах, де розглядаються дії виконавців злочинних наказів, насамперед спецпідрозділу «Беркут», «чорної сотні» та інших. Водночас він зауважив, що ці суди не можуть бути швидкими, якщо ми хочемо законних рішень. «З іншого боку, не можу не сказати й про опір системи, небажання судової гілки влади визнати ці справи пріоритетними», — сказав Ю. Луценко та нагадав, що з 2016 року так і не розпочато судовий розгляд справ за поданням прокуратури щодо низки колишніх командирів «Беркуту», прокурорів, колишніх співробітників МВС.