Голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова (фракція Блоку Петра Порошенка) пояснила тлумачення Європейського суду з прав людини питання невиплат пенсій на не підконтрольній Україні території.
«Європейський суд з прав людини не приймав жодного рішення щодо визнання законною практики відмови України виплачувати пенсії на непідконтрольних територіях», — написала І. Суслова на своїй сторінці у Фейсбуці.
«Нещодавно заступник міністра юстиції оприлюднив інформацію, що ЄСПЛ ухвалив рішення у справі семи осіб, які скаржились на невиплату їм пенсій та дискримінацію, пов’язану з місцем проживання. За його словами, суд підтвердив очевидний факт, що Україна не може здійснювати правосуддя чи платити пенсії там, де уряд тимчасово не контролює територію. Також суд нібито пояснив, що встановлення додаткових чи окремих процедур для жителів окупованого Донбасу не є дискримінацією за місцем проживання, адже вони не перебувають в аналогічній ситуації з жителями підконтрольної території. Ця інформація була широко поширена у ЗМІ. Але через неточний переклад вона недостовірна! Насправді ЄСПЛ просто вказав на те, що позивачі перед тим, як звертатися до Європейського суду, мусять пройти всі судові інстанції в Україні», — наголосила політик.
«Тому немає жодних підстав казати, що Суд схвалив практику невиплат пенсій на непідконтрольній території! Це вводить в оману наших громадян та виставляє нас щонайменше некомпетентними перед міжнародними партнерами», — підкреслила І. Суслова.