Нагадати португальцям, що Крим належить Україні, вирішили учасники української громади у столиці країни Лісабоні. На головній площі міста вони провели флешмоб «Крим — це Україна», організований посольством нашої держави у Португалії.

Необхідність у такому нагадуванні виникла тому, що місцевий туристичний сайт Viseu Now надрукував карту України… без Криму. «Коли ми зібралися на площі Комерції і розгорнули плакати та листівки зі схематичним зображенням карти, де видно, що півострів є частиною нашої держави, звернули увагу, як неподалік за акцією уважно спостерігав незнайомий чоловік, — розповідає адміністратор групи «Українці Португалії» у Фейсбуку Андрій Михалевич. — Ходив навкруг, придивлявся до наших агітаційних матеріалів. Хтось повідомив, що це турист з Росії. Видно було, що людина мала намір наблизитися до нас. Втім, все-таки не наважилася».

Зате туристи з України охоче підтримали флешмоб. З радістю фотографувалися. Над площею пролунало «Слава Україні!»

На знімку: учасники акції «Крим — це Україна» нагадали, якій державі насправді належить півострів.

Фото Євгена МІХІНА.

Галина Стеценко (на знімку перша ліворуч), онучка відомого українського митця Кирила Стеценка, хоч і проживає на острові Мадейра, долучилася до акції у Лісабоні. «Ми, українці, єдине органічне ціле — і ті, хто перебуває за межами держави, і ті, хто на рідній землі, — каже пані Галина. — На мою думку, відстоювати цілісність держави можна і потрібно, хоч би де ти проживав. Важливо, щоб голоси українців потужно звучали по всьому світу. Навіть такі акції, як наш флешмоб, мають неабияке значення у відстоюванні своєї держави. Саме тому я разом з представниками української громади тут, у серці Лісабона».

Учасники акції передали звернення до згаданого вище туристичного сайту з таким само нагадуванням: «Крим — це Україна». У ньому є ще одне нагадування: анексію Росією української території не визнав цивілізований світ.

Лісабон.