Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми.

Як зазначалося під час обговорення, документом (реєстр. №3651) пропонується запровадити механізм реалізації передбаченої Сімейним кодексом України патронатної форми виховання дітей, а також передбачити заходи державної підтримки дітей у сім’ях патронатних вихователів шляхом внесення змін до низки чинних законодавчих актів України.

Згідно з проектом, усі дії щодо дитини, яка опинилися у складних життєвих обставинах, мають спрямовуватися на захист прав та інтересів дитини, усунення ризиків і забезпечення безпечних умов її утримання та виховання в своїй сім’ї чи в умовах, максимально наближених до сімейних, надання їй та її батькам комплексу необхідних послуг та соціальної допомоги, які визначені законодавством.

Законопроект також містить норму, відповідно до якої, якщо у зв’язку зі складними життєвими обставинами дитина тимчасово не проживає чи не може проживати зі своїми батьками, її догляд та виховання, окрім спеціальних установ, можуть здійснювати родичі, знайомі, патронатні вихователі, у яких створені належні умови для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини у відповідності до її потреб.

Один з авторів законопроекту, народний депутат Микола Жук під час засідання комітету звернув увагу присутніх на те, що документ спрямований на запобігання соціальному сирітству та забезпечення права кожної дитини виховуватися в сім’ї. За його словами, документом планується також визначити повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування стосовно розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, створити правові підстави для тимчасового влаштування дітей в сім’ї патронатних вихователів.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.