Перший у нашій державі інклюзивний спектакль показали на сцені Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру імені Садовського.

Майже рік готували незвичне дійство під назвою «Пори року» учасники громадської організації для людей з фізичними вадами «Гармонія». Разом з ними у виставі взяли участь танцівники професійної студії «Болеро» та хор міської школи № 25. За словами уповноваженої з прав людей з інвалідністю уряду, керівника «Гармонії» Раїси Панасюк, задум підготувати спектакль виник після того, як у реабілітаційному центрі створили належні умови для занять танцями на візках, для фізичного розвитку тощо. «Найважливіше — це чути і бачити один одного навіть тоді, коли спілкуватися доводиться мовою жестів. Це вдалося учасникам вистави», — каже співрозмовниця.
У залі працювали сурдоперекладачі, глядачі побачили сучасні танці, вальс, танго, диско. У фіналі лунала пісня мовою жестів. Яскраві костюми створювали надзвичайну атмосферу. Загалом у виставі взяли участь понад сто осіб.
Дізнавшись про те, що виконавців інклюзивної вистави уже запросили на гастролі, міський голова Вінниці пообіцяв сприяння у таких поїздках.
Ініціатива у постановці інклюзії на сцені належить активістам Інні Борзовій та Тетяні Чистяковій. Задум реалізували за підтримки Британської ради в Україні. За виручені кошти планують придбати спеціальний візок для танців.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької міськради.