Поки що на Майдані та на вулиці Грушевського між протестувальниками і владою триває перемир’я. На території Майдану побільшало різноманітних мистецьких і освітніх акцій. Приміром, в актовій залі Київської міськдержадміністрації відбувся творчий вечір номінанта на премію Тараса Шевченка Романа Коваля. Очолюючи історичний клуб «Холодний Яр», письменник та видавець фактично повернув із небуття сотні славних імен синів і дочок України, які боролись за її незалежність. Тож недарма народний депутат Юрій Сиротюк наголосив, що те покоління, яке зараз на Майдані обстоює своє право на вільне життя в українській державі, значною мірою виховане на книжках Романа Коваля.

Цікава дискусія — «Євромайдан очима Європ(и) ): як українську революцію бачать і тлумачать на Заході» відбулася вчора на платформі Відкритого університету Майдану. В акції нової громадянської ініціативи «Медіа-варта «МайданПост», що під гаслом «Вартуймо спільно Європейську площу України» розпочала свою діяльність у революційному просторі Українського дому, взяли участь письменник Юрій Андрухович, філософ Володимир Єрмоленко, журналісти Ґулівер Креґ (France 24) та Кристина Бердинських (проект Є люди), культуролог Катерина Кудін...

Крім того, вчора в рамках Відкритого університету Майдану відбулися лекції Олексія Світличного (Конформізм, брехня та проблеми вибору), Владислави Осьмак (Околицями Майдану. Проект бібліотеки Майдану) та Наталі Грабовської (Шкільна система майбутнього — робота над помилками минулого).

Ще один арт-об’єкт з’явився на вулиці Грушевського, де соціальний художник #Socіopath намалював трилогію «Ікони революції» — на цих півтораметрових портретах Тарас Шевченко зображений у революційній хустці, Леся Українка — у протигазі, а Іван Франко — у касці. Під кожним з портретів класиків української літератури — революційна цитата. «Хто визволиться сам, той буде вільний...», — цим рядком із «Осінньої казки» звертається до оборонців барикад Леся Українка.

«Правий сектор» оприлюднив своє бачення ситуації в країні. «Ставлячи собі за мету переможне завершення Національної революції, але усвідомлюючи усі небезпеки, котрі тяжіють над відносно незалежною державою, «Правий сектор» погодився на перемир’я. Одначе більшість наших вимог не була виконана у достатній мірі. Режим продовжує звільняти заручників, але робить це дуже повільно. Крім того, їм лише змінюють так звану «запобіжну міру», а не звільняють від кримінальної відповідальності. Відтак, зараз ми нічим не зобов’язані до продовження перемир’я. Допоки процес звільнення заручників триватиме, ми намагатимемось не вдаватися до активних дій, проте ніяких гарантій не даємо», — йдеться у заяві лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша.

У зв’язку з цим він закликав опозицію, «Народну самооборону», Автомайдан, воїнів-афганців та всіх інших учасників протестів готуватися до ймовірних активних наступальних дій. 

Зауважимо, що нова хвиля «гарячого» протистояння може розпочатися після 17 лютого, адже тоді, в разі відмови протестувальників звільнити деякі адмінбудівлі та розблокувати вулицю Грушевського, втратить чинність так званий закон про «амністію». А це, певно, не тільки зупинить процес звільнення затриманих, а й тим, хто зараз перебуває під «домашнім арештом», може бути змінено запобіжний захід на тримання під вартою з подальшою перспективою засудження на тривалі терміни відбування покарання.

Одна з тривог Майдану — доля зниклих безвісти активістів. Учора голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, Геннадій Москаль направив до Генпрокурора Віктора Пшонки чергове звернення стосовно долі зниклих. Він, зокрема, нагадує, що досі не знайдено поранених учасників протестних акцій, котрих, за свідченням очевидців, підібрав «Беркут». «22 січня учасники акцій протесту по вулиці Грушевського в Києві повідомили медичним працівникам, котрі чергували в тимчасовому медичному пункті в будівлі Інституту мовознавства НАН України по вул. М. Грушевського, 6, що біля барикад неподалік спалених автобусів на землі лежать двоє чоловіків із вогнепальними пораненнями. Коли медпрацівники дісталися вказаного місця, обидва потерпілі не подавали ознак життя. Спроби лікарів надати їм медичну допомогу були перервані новим штурмом «Беркуту». Коли штурм завершився і лікарі знову підійшли до барикад (це було близько 13 години), постраждалих уже не було. З показів мітингувальників, їх забрали співробітники «Беркуту», — йдеться у зверненні Г. Москаля. Про те, що цих двох осіб з місця події забрали співробітники «Беркуту», свідчать матеріали ЗМІ, однак лікувальні заклади та Київське міське клінічне бюро судово-медичних експертиз у відповідях на запити ТСК повідомили, що громадян із вогнепальними пораненнями до них не надходило, зазначає парламентарій.

Ще одне звернення стосовно пошуку зниклого лікаря-волонтера Г. Москаль направив на ім’я в. о. міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. «За даними, отриманими з медичної служби Євромайдану, в період 22—23 січня, під час сутичок на вулиці Грушевського безвісти зник лікар на прізвище В. Процюк, котрий надавав медичну допомогу постраждалим. До сьогодні доля зниклого не відома», — зазначає голова ТСК та просить вжити всіх можливих заходів для з’ясування обставин зникнення та місцезнаходження лікаря. А загалом станом на вчорашній день список зниклих безвісти активістів Євромайдану налічував 20 осіб.

ПРЯМА МОВА

Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош:

 

«Ми повинні бути готовими найближчим часом повністю заблокувати роботу центральних органів нинішнього режиму. Говорімо з режимом тією мовою, котру він розуміє, — мовою сили».

Виставка карикатур на столичній вулиці Грушевського.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.