20 лютого минув рівно місяць від початку операції «Оливкова гілка», яку на півночі Сирії, у районі міста Афрін, проводять підрозділи Збройних сил Туреччини та загони Вільної сирійської армії. Генеральний штаб армії Туреччини повідомив, що під час операції ліквідовано вже понад 1640 терористів. За місяць бійці турецької армії за підтримки Вільної сирійської армії звільнили від бойовиків сепаратистської організації 71 об'єкт у передмісті Афріна, в тому числі 5 районних центрів, 50 сіл, 3 селища й 17 стратегічних висот, звідки терористи обстрілювали не тільки армійську техніку й військові колони, а й територію Туреччини.

 

Після визволення міст і сіл армійські підрозділи починають розшук терористів, що переховуються. Так, у ході зачистки села Юкари Хаджиканли їм вдалося затримати жінку-терористку, яку готували до самогубного акту у визволених районах. Поблизу гори Дармик розвідка виявила сховища терористів і їхні склади зі зброєю. Цей район було обстріляно з гаубиць «Фиртина».

 

Віце-прем'єр Туреччини Бекір Боздаг заявив, що операція триватиме до повного знищення всіх терористів у регіоні: "Туреччина налаштована рішуче, не може бути й мови про те, щоб повертатися назад". Він наголосив, що інформація про намір сил режиму Башара Асада увійти в Афрін не відповідає дійсності, і такі чутки поширюються з певною метою. "Якщо сили режиму з'являться в Афріні для захисту курдів із "Народних загонів захисту" (YPG), то це призведе до катастрофи. І навіть до розділення країни. Але згідно з даними сил безпеки, сирійська влада не збираються відправляти сюди свої війська", -- заспокоїв журналістів віце-прем'єр Туреччини.

 

Бекір Боздаг прокоментував для преси й перебіг переговорів із США з питання Манбіджа -- сирійського міста, розташованого на головному шляху з Туреччини до Ракки, який перебуває під тимчасовим контролем терористів із YPG. "Туреччина рішуче налаштована на знищення там терористів. Якщо США не відкличе звідти YPG, то останнє слово залишиться за нами. Але ми дуже сподіваємося, що все вирішиться шляхом діалогу, без застосування визвольної спецоперації", -- заявив турецький урядовець.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України