Постанова
Верховної Ради України
Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) - видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури.
Враховуючи винятковий внесок Лесі Українки у розвиток української літератури, у культурне, освітнє та суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України постановляє:
1. У лютому 2021 року урочисто відзначити на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у місячний строк з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки;
у місячний строк з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів з відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки, передбачивши у проектах законів про Державний бюджет України на 2019 - 2021 роки фінансове та матеріально-технічне забезпечення цих заходів.
У плані заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки передбачити, зокрема:
проведення урочистостей у місті Києві, присвячених 150-річчю з дня народження Лесі Українки;
здійснення підготовки та видання, використовуючи науково-кадровий потенціал Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України та Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, повного зібрання творів Лесі Українки у 16 томах, персональної енциклопедії «Леся Українка», наукової біографії Лесі Українки, словника мови творів Лесі Українки, репринтного видання з науковими коментарями прижиттєвих поетичних збірок ліро-епічних та драматичних поем Лесі Українки, електронного варіанта основних періодичних видань, у яких друкувалися твори Лесі Українки, щорічних збірників наукових праць, матеріалів і документів «Леся Українка і сучасність» та «Леся Українка: доля, культура, епоха»;
створення повного бібліографічного словника Лесі Українки, електронного архіву документів про життя і діяльність родини Драгоманових-Косачів: Олени Пчілки (Ольги Косач), Михайла Драгоманова, Ольги Косач-Кривинюк, Оксани Косач-Шимановської, Юрія Косача;
забезпечення функціонування Науково-дослідного інституту Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки;
розроблення і запровадження туристично-екскурсійних маршрутів, пов’язаних із життям та творчістю Лесі Українки;
створення та демонстрацію науково-популярного фільму про життя та творчість Лесі Українки;
забезпечення трансляції радіоспектаклів та показу фільмів за творами Лесі Українки;
здійснення реконструкції та розширення площі Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки;
створення національного музею Лесі Українки.
3. Рекомендувати Міністерству культури України забезпечити проведення в закладах культури тематичних виставок, лекцій, вечорів, мистецьких конкурсів, святкових концертів, присвячених 150-річчю з дня народження Лесі Українки.
4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України та Національній академії наук України організувати проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, інших тематичних заходів, присвячених творчій та культурно-громадській діяльності Лесі Українки.
5. Рекомендувати Міністерству закордонних справ України передбачити здійснення заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки у країнах, пов’язаних з життям і діяльністю видатної української письменниці, забезпечити задоволення потреб закордонних українців у друкованій продукції та інформаційних матеріалах про творчість Лесі Українки.
6. Рекомендувати Волинській обласній державній адміністрації, Волинській обласній раді, Житомирській обласній державній адміністрації та Житомирській обласній раді подати до організаційного комітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки пропозиції щодо здійснення відповідних заходів.
7. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і діяльності Лесі Українки, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня її народження.
8. Запропонувати:
Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 150-річчю з дня народження Лесі Українки;
публічному акціонерному товариству «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячену 150-річчю з дня народження Лесі Українки.
9. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.
10. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова
Верховної Ради України
А. ПАРУБІЙ.

м. Київ,
8 лютого 2018 року.
№ 2286-VIII.