Десяту річницю української школи «Світлиця» в місті Касень (округ Лісабон) відзначив колектив навчального закладу разом із численними гостями.

Директор школи Любов Піхо згадала, що з України привезли підручники та іншу необхідну літературу. Нині тут вивчають рідну мову і літературу, історію України, а також зарубіжну літературу, географію, математику, фізику, англійську мову. Є окрема програма для початкових класів.

— Я щаслива з того, що далеко від рідної землі наші дітки мають можливість вивчати рідну мову, історію, традиції і культуру свого народу, — каже постійний меценат школи перекладач Марія Старченко. — Вони з гордістю кажуть португальцям, що є українцями, представниками великого народу.

На знімку: на ювілей у «Світлицю», одну із 17 українських шкіл у Португалії, вчителі й учні прийшли в національному вбранні.

Фото Галини ЩЕРБАНЬ.

Картину заслуженого художника України Ореста Манюка передав школі громадський діяч Віталій Шевчук. Оплесками зустріли волонтерів ГО «Янголи милосердя». З початку війни на Донбасі вони систематично збирають і передають допомогу захисникам рідної землі. Вчителі й учні отримали від них у подарунок чудові сувеніри-обереги. Збірку поетичних творів вручила керівнику закладу відома поетеса Тамара Морошан.

Повагу до української культури виявили португальці, зокрема директор Escola Secundaria Ferreira Dias Ліна Алвес. Радість свята вона розділила з іменинниками та їхніми гостями. Чи не найбільш хвилюючим моментом стало вітання від колишніх випускників «Світлиці», які нині навчаються у вишах Португалії та України.

Лісабон.