Україна зможе купувати у США озброєння, якого їй бракує. Але частина допомоги з боку Штатів буде безплатною, заявив спецпредставник США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю «Європейській правді».
 

Він зауважив, що після того, як адміністрація Трампа зняла обмеження часів Обами про надання нашій країні летального озброєння, можливості США щодо безпекової підтримки Україні розширилися. «Джавеліни» будуть частиною такої допомоги, але йдеться про значно більше. Наша мета — заповнити прогалини в озброєнні української армії, піднявши здатність ЗСУ захищати свою територію», — сказав він. За словами Волкера, «буде комбінація підходів». Ми зберігаємо безпекову допомогу, яка надається безплатно, але водночас Україна отримує право купувати те озброєння, якого їй бракує, цитує «Європейська правда». Волкер також наголосив, що завдання США не поглибити конфлікт наданням летальної зброї, а навпаки — допомогти Україні якнайефективніше захищатися. «Україна як незалежна держава має право на захист, і ми можемо підтримати її здатність оборонятися», — сказав він.

Підвищення обороноздатності України, накладені ЄС та США санкції, необхідність вкладати кошти в цивільне управління окупованої частини Донбасу, військові витрати тощо змусять Росію в певний момент дійти висновку, що тактично вигідніше припинити окупацію та відновити цілісність України, хоча це й суперечить довгостроковій меті Росії, упевнений Курт Волкер. «Якщо Росія справді хоче миру на Донбасі, то миротворці — це саме той механізм, який потрібний», — сказав він. «У питанні миротворців все крутиться навколо одного принципового рішення, яке мають ухвалити росіяни. Все залежить від того, чи погодиться Росія забрати свої війська з Донбасу і дозволити силам ООН взяти під свій контроль безпекову ситуацію. І коли це станеться, тоді настане черга України виконувати зобов’язання за Мінськими угодами — на кшталт місцевих виборів, особливого статусу і так далі».

При цьому Курт Волкер зауважив: малоймовірно, що такі зміни в позиції РФ відбудуться до президентських виборів у цій країні.