Основна подія, котра представляє Україну на цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі, — світова прем’єра дебютного повнометражного художнього фільму «Коли падають дерева» Марисі Нікітюк, що розповідає про життя в українській глибинці. 

Вона відбулася на початку тижня у конкурсній програмі секції Panorama Berlinale 2018». Це — основний майданчик кінофоруму, де демонструються сміливі та непересічні фільми, що розширюють рамки смислів та візуальної естетики.

До дня закінчення фестивалю, 25 лютого, відбудеться п’ять показів стрічки, і два закриті — для професійної спільноти. Фільм зможе претендувати на нагороду за найкращий дебют (50 тисяч євро), відзнаку глядацького голосування Panorama, приз журі FIPRESCI, нагороду CICAE Art Cinema, премію «Світ кіно» (4 тисячі євро), премію Хайнера Карова (5 тисяч євро), приз Екуменічного журі, нагороду від Label Europa Cinemas.

Фестиваль триває, і за головні призи — «Золотих ведмедів» — змагаються 19 кінокартин. Хоч українські стрічки не беруть участі в творчих перегонах, але цьогоріч Україна на фестивалі представлена як ніколи потужно. За даними Берлінале-2018, лише в кіноринку беруть участь 60 українських продюсерів, чимало українських фахівців кіноіндустрії працюють на інших майданчиках фестивалю. Про їхню присутність на Європейському кіноринку (EFM) повідомляє Український національний стенд.

На EFM вже проведена і ще відбудеться низка заходів, спрямованих на просування України на міжнародному кіноринку та налагодження співпраці з іноземними партнерами. Організатори участі України в Берлінале-2018 мають амбітні наміри: привернути найширшу увагу потенційних партнерів до України, щоб саме до неї зарубіжні митці приїжджали знімати фільми, а також продукувати свої твори разом з українськими колегами.

Утім, уже нині вони можуть ознайомитися з їхнім доробком: каталог «Українські фільми 2017/2018» інформує про найновіші здобутки вітчизняних кінемато-графістів. Тож фахівці-учасники Берлінале-2018 уже заговорили про Україну як про серйозну кінематографічну країну.

Берлін.

Фото зі сторінки Берлінале у  Фейсбуку.