Сьогодні відбудеться перше установче засідання робочої групи, яка працюватиме над системними змінами до Кримінального процесуального кодексу (КПК). Рішення про такий формат роботи над удосконаленням законодавства ухвалили під час засідання Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності наприкінці минулого року. Тоді члени комітету проголосували за це одностайно. Очільником робочої групи обрано заступника голови комітету Миколу Паламарчука.

Зміни напрацьовуватимуть за результатами аналізу правозастосування КПК протягом п’яти років — із дня набрання чинності нової редакції. На першому засіданні вирішуватимуть організаційні питання. Взяти участь у цьому зібранні зголосилися майже сто осіб. Передусім це представники всіх державних правоохоронних органів влади, які працюють із цим кодексом. Серед учасників також будуть делегати від вищих профільних навчальних закладів, наукових установ і громадських організацій. Нікому з охочих долучитися до роботи не відмовляли, прокоментували «Голосу України» ситуацію в секретаріаті комітету. Робочу групу мають намір поділити на підгрупи для того, щоб охопити весь Кримінальний процесуальний кодекс для підготовки відповідних змін.

Очікується, працюватимуть за такими напрямами: підвищення ефективності досудового розслідування, вдосконалення процедури застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні, запровадження скороченого порядку розслідування правопорушень, особливі порядки кримінального провадження — спеціальне досудове розслідування, спеціальне судове провадження тощо, захист прав окремих категорій потерпілих. Однак поки що все це тільки наміри. Остаточне рішення ухвалюватимуть уже під час першого засідання.

Законодавством не визначається певний термін дії такої робочої групи, кажуть у комітеті. Головне — щоб законотворці вийшли на результат. Однак, з огляду на комплексність підходу до удосконалення КПК, цієї сесії на зміни, вочевидь, розраховувати не варто.