Кабінет Міністрів ухвалив рішення про підвищення з 1 січня 2018 року пенсій військовослужбовцям у середньому на 1,5 тисячі гривень. Повідомивши під час учорашнього засідання уряду про це рішення, прем’єр Володимир Гройсман зауважив, що воно не потребує внесення змін до законодавства та діятиме до ухвалення парламентом відповідного законопроекту.

«Восени ми розпочали дискусію про підвищення пенсій військовослужбовцям. Це надзвичайно важливий законопроект, який встановлює справедливість щодо військових. Я обіцяв з 1 січня підвищити пенсії, і я пам’ятаю про це. Але дискусії щодо проекту закону тривають. І вони можуть тривати місяць і два. Проте я пам’ятаю, що обіцяв, тож сьогодні ми приймаємо рішення про підвищення пенсій для військовослужбовців у середньому на 1,5 тисячі гривень», — сказав глава уряду та повідомив, що це рішення спільно напрацьоване з Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики та Мінфіну. «Рішення ухвалене і процес розпочнеться. А тим часом я закликаю всі сторони працювати над тим, щоб розробити законопроект, який відновить соціальну справедливість щодо військовослужбовців», — сказав В. Гройсман.

Міністр соціальної політики Андрій Рева зауважив, що повне вирішення проблеми справді можливе тільки після ухвалення відповідного закону, однак уряд виходить із того, що люди не повинні бути заручниками узгоджувальних процедур. «Проект постанови передбачає збільшення пенсій військовослужбовцям починаючи з 1 січня 2018 року з наступним зростанням протягом  двох років. 

На першому етапі, з 1 січня цього року, таке підвищення в середньому становитиме не менш як 1,5 тисячі гривень, а до 1 січня 2020 року пенсії можуть зрости вдвічі», — пояснив міністр та додав, що нині також узгоджується варіант підвищення пенсій колишнім працівникам Міністерства внутрішніх справ.

Також уряд затвердив концепцію Державного стандарту початкової освіти. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила, що під час розробки цього документа було враховано найкращі українські традиції та досвід низки успішних країн. 

«Державний стандарт насамперед прописує базові компетенції та загальні обов’язкові результати навчань, але вчитель зможе моделювати власні навчальні плани», — пояснила вона. Крім того, стандарт передбачає запровадження окремих навчальних планів для закладів з українською мовою навчання та з навчанням мовою корінного народу чи національної меншини.

Під час обговорення прем’єр запропонував Міністерству освіти прискорити впровадження Держстандарту початкової освіти. «Результат ми матимемо лише через 12 років, тож чим раніше почнемо впроваджувати нові підходи, тим раніше доб’ємося успіху», — зазначив глава уряду.