У райцентрі Бершадь на базі міської загальноосвітньої школи № 3 урочисто відкрито районний музей Гідності та Свободи. Він став даниною пам’яті двом випускникам — Герою України Юрію Коваленку і кавалеру ордена «За мужність» III ступеня В’ячеславу Дремлюсі, а також усім лицарям краю, які у різні часи віддали життя за незалежність України.

Ідея про відкриття музею у колективу школи виникла після того, як встановили пам’ятну дошку загиблому спецпризначенцю Кіровоградського полку, професійному військовому Юрію Коваленку. Її виготовили за власні кошти учні і вчителі. Торік педколектив вирішив узяти участь в обласному конкурсі територіальних громад. Їхній проект «Історико-патріотичний музей Гідності і Свободи» став одним з переможців. Отримавши грант у сумі 56 тисяч гривень, взялися до створення музею.
Загалом витратили 180 тисяч гривень, з них 54 тисячі — внесок місцевого бюджету, решта — кошти організацій-партнерів. Відремонтували приміщення, замінили вікна й двері, придбали технічні засоби, виготовили стенди. Значну частину матеріалів допомогли зібрати вчителі та учні.
Першу екскурсію для відвідувачів провели самі школярі. Перед тим присутні поклали квіти до меморіальних дощок на фасаді приміщення школи, хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв.
«Кожна згадка про сина нам дуже дорога. Колектив школи зробив дуже гарну справу. Такий музей потрібний найбільше для молодого покоління», — каже мати Героя України Олена Коваленко.