У вівторок проурядові збройні формування Сирії на прохання курдських загонів "Сил народної самооборони", проти яких Туреччина проводить операцію "Оливкова гілка", з Алеппо на пікапах наблизилися до міста Афрін. Їхньою метою, як повідомило сирійське інформаційне агентство Sana, було надати "підтримку стійкості жителів Афріна перед лицем агресії з боку турецького режиму".

 

Але ВПС Туреччини припинили спробу підрозділів "народного ополчення" увійти до Афріна і атакували їх поблизу траси, якою ті просувалися, а артилерія обстріляла передмістя, котрими ополченці підходили до міста. Турецьке інформаційне агентство Anadolu, з посиланням на Генштаб, повідомило, що до вечора вівторка проурядові сили Сирії відійшли від Афріна.

 

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що спробу загонів терористів, які є прибічниками режиму Асада, наблизитися до Афріна припинено й "на даний момент (вечір вівторка. -- Ред.) інцидент вичерпано". Він додав: "Терористичні організації часом самостійно ухвалюють рішення і роблять неправильні кроки. Вони дорого заплатять за це».

 

Турецькі ЗМІ повідомляють, що зараз сили "народного ополчення" відкинуто армією Туреччини на 10 кілометрів від Афріна. Крім цього, Збройні сили Туреччини і Вільна сирійська армія очистили село Дайр Савван від курдських бойовиків із PYD/YPG, відрізали терористів від турецького кордону в районі Кіліса. На кордоні помічено літаючі безпілотники. В регіоні тривають інтенсивні сутички. Велика кількість військових транспортних засобів Туреччини рухається в напрямку прикордонних підрозділів як підкріплення. Анкара вже задіяла в операції "Оливкова гілка" майже 6,5 тисячі солдатів і офіцерів. За даними турецької розвідки, в районі Афріна їм протистоять від 8 до 10 тисяч курдських ополченців, серед яких і знамениті жіночі загони снайперів.

 

Політичні оглядачі зазначають, що з підходом на допомогу курдам проурядових збройних формувань Сирії ситуація в регіоні може перерости в серйозний конфлікт між Туреччиною і режимом Башара Асада, якого підтримує Росія.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України