Через сто років мешканці села Монастирище на Ічнянщині дізналися, що їх земляк воював під Крутами, захищаючи Україну. Дані про Митрофана Швидуна (на знімку) зібрала громадська організація «Українська ініціатива».

Її голова Юрій Косенко на зборах у селі з нагоди 100-ліття Крутянського бою розповів, що їх земляк, 1896 року народження, воював як юнак (курсант) Першої української військової юнацької школи імені Б. Хмельницького і був поранений у ногу. Побратими на руках винесли його з поля бою до поїзда та врятували.
У 1918-му служив в Окремій Запорізькій дивізії в Українській державі. У 1919-му в Дієвій армії УНР воював на бронепоїздах «Стрілець» і «Вільна Україна», у 1920-му — «Кармелюк». У грудні 1918-го поранений у ліве плече, почала всихати ліва рука, і в квітні 1920 року його визнано військовим інвалідом. Проте хорунжий М. Швидун залишився служити в армії у штабі 1-ї Запорізької дивізії. У 1920—1930-х проживав у Луцьку, був активістом місцевої української громади. У 1941-му — організатор так званого Луцького куреня ОУН, багато бійців якого згодом опинилися у лавах Української повстанської армії. Його доля після 1941-го невідома.
Громаді села були подаровані інформаційні плакати і книжки «Української ініціативи» та Українського інституту національної пам’яті. Військовий капелан о. Дмитро помолився за всіх загиблих захисників України.

Василь АВДІЙ.

Чернігівська область.