Постійна депутатська комісія з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів Миколаївської обласної ради розглянула гостру проблему підприємства «Первомайськміськводоканал», зокрема, стосовно загрози екологічної катастрофи загальнодержавного масштабу через жахливий стан об’єкта очисних споруд другого за розмірами міста в області.

Від цієї проблеми водовідведення первомайці потерпають не один рік. Питання екологічної за-
грози не раз ставало предметом журналістських розслідувань газетярів і телевізійників, кореспондентів інтернет-видань. Очисні споруди в Первомайську перебувають в аварійному стані. П’ятдесят років експлуатації далися взнаки, і споруди фактично не виконують сьогодні свої функції — стічні води очищуються майже біологічним шляхом.

Якщо реконструкція водогінних мереж і систем у самому місті поступово, але здійснюється, то власне про очищення навіть не йдеться.

Техніко-економічне обґрунтування з повним переліком експертиз було розроблено ще в 2010 році. Замовником виступало управління капітального будівництва Миколаївської обласної державної адміністрації. Станом на той час сума реалізації проекту становила 36 мільйонів гривень. Відповідно виникла потреба його уточнення.

Депутат Миколаївської обласної ради Євген Вовненко запропонував до рекомендацій постійної комісії включити запропоновані ним доповнення. Передати технічну документацію до Первомайська. Представникам місцевої влади здійснити розрахунок вартості корегування проекту, і результати надати на розгляд постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів.

— Чому ми сьогодні на цьому робимо акцент? — зазначив депутат обласної ради Євген Вовненко. — Тому що, по-перше, стічні води з Первомайська потрапляють до річки Південний Буг. А нижче за течією розташовані населені пункти, мешканці яких користуються цією водою. Ми повинні подбати про них. По-друге, проблема може створити загрозу виникнення екологічної катастрофи. Тому питання первомайських очисних споруд і міськводоканалу тепер на засіданнях нашої профільної комісії стоятиме на першому місці. До розгляду в сесійному режимі перевиконання бюджету на руках у депутатів нашої комісії повинні бути відповідні розрахунки, щоб ми разом із колегами мали можливість закласти кошти.

Миколаївська область.