ПАТ «Укрнафта» з 2004-го до 2010 року проводило розвідку на Свистунківсько-Червонолуцькому газоносному родовищі, що на Полтавщині. Належним чином було оформлено дані щодо видобувних запасів. За оцінками фахівців компанії, вони становили відповідно 1,6 млрд м3 газу та 130 тис. т конденсату. У 2014 році закінчився десятирічний термін дії спецдозволу «Укрнафти» на геологічне вивчення родовища, і тоді ж компанія подала заявку до Державної служби геології та надр на отримання дозволу на видобуток газу. Але дістала відмову. Ситуація повторилася і 2016-го.
Натомість такий дозвіл у травні 2017 року одержала маловідома компанія — ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Цікаво, що у спецдозволі для «Аркони» зазначено в рази менші запаси родовища: 320 млн м3 газу та 17 тис. т конденсату. І це при тому, що ані «Аркона», ані жодна інша третя сторона досліджень на родовищі не проводила. Такі скромні оцінки запасів вуглеводнів у результаті для «Аркони» вилилися у те, що спецдозвіл їм було оцінено лише у 3,8 млн грн, тоді як на конкурсі за нього, за розрахунками «Укрнафти», держава могла б отримати до 110 млн грн. Проте ліцензію на видобуток «Аркона Газ-Енергія» одержала без проведення публічного аукціону.
Здавалося б, шкода державі й несправедливість очевидні й рішення слід переглянути. Утім, у грудні минулого року Окружний адміністративний суд Києва, посилаючись на нібито порушення строків для звернення до суду, залишив без розгляду позов «Укрнафти» до «Аркона Газ-Енергія». Нині справу розглядає Київський апеляційний адміністративний суд, останнє засідання якого привернуло увагу не лише юристів, а й багатьох представників ЗМІ.
Не виключено, що причиною цього стало дослідження журналістів програми «Схеми» (спільний проект «Радіо «Свобода» та телеканала «UA:Перший»), які вивчали, хто ж стоїть за маловідомим ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яке дешево й без аукціону отримало «так» від Держгеонадр і неочікувано та швидко від Полтавської облради. При цьому цікаво, що великі й авторитетні компанії, зокрема «Укргазвидобування», у цьому регіоні не можуть отримати погоджень уже другий рік поспіль. За даними журналістів, покровителями й фактичними власниками компанії є особи, близькі до Банкової, що пояснює легкість отримання усіх дозволів й прихильність до «Аркони» української Феміди. Утім, після гучного розголосу судді можуть переглянути своє ставлення до новачка газовидобувного ринку. Дебати у Київському апеляційному адміністративному суді у цій справі призначено на 28 лютого.
На думку «Укрнафти», ситуація навколо спецдозволу на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі свідчить про недоліки системи ліцензування. Так, в Україні немає єдиного спецдозволу на розвідку і видобуток, а це означає, що навіть серйозні інвестори не мають гарантії, що після розвідки вони отримають ліцензію на видобуток.

Маргарита СОКОЛОВСЬКА.

 

ДОВІДКОВО

Свистунківсько-Червонолуцьке родовище розташоване в Полтавській області. Згідно з протоколом Державної комісії по запасах корисних копалин України від 21.12.2010 р. №2148, по Червонолуцькому родовищу було затверджено видобувні запаси газу в розмірі 1,06 млрд м3 та видобувні запаси конденсату в розмірі 96 тис. т. По Свистунківському родовищу в державних балансах України обліковувались загальні/видобувні запаси газу в розмірі 548 млн м3 та загальні/видобувні запаси конденсату 60/30 тис. т. «Укрнафта» проводила геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку Свистунківсько-Червонолуцького об’єкта на підставі спецдозволу № 2501 від 20.07.2004 р., який було видано на 10 років. У подальшому «Укрнафта» здійснила всі дії для пролонгації спецдозволу та мала намір отримати спецдозвіл на видобуток як надрокористувач, що підготував відповідне родовище для промислової розробки.