Спробу підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття вчинили двоє громадян однієї із сусідніх західних країн, члени праворадикальної організації «Фаланга». Так стверджує голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.
Тож правоохоронні органи встановили осіб, котрі намагалися підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) в ніч на 4 лютого. Це — Ад. М. і Том. Р. Ш. Обидва —  послідовники праворадикальної організації «Фаланга», члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків так званих «ЛНР» і «ДНР».
— Встановлено, як іноземці приїхали на Закарпаття (через ПП «Ужгород» на словацько-українському кордоні), де поселилися (хостел по вул. Льва Толстого в Ужгороді), якими телефонами користувалися для координації дій, — цитує Геннадія Москаля його прес-служба. — Іноземці вчинили дві спроби підпалу. Перша — о 1.00 ночі 4 лютого з фото- та відеофіксацією для звіту. Оскільки наслідки підпалу здалися злочинцям незначними, о 4.08. вони здійснили ще одну спробу, купивши перед тим на одній із АЗС бензин у пластиковій тарі. Вранці рейсовим автобусом іноземці виїхали за межі України через ПП «Ужгород» на українсько-словацькому кордоні.
За словами керівника Закарпаття, відомі прізвища паліїв, роки народження, номери паспортів та інші персональні дані. Обом іноземцям заочно буде оголошено підозру, після чого їх оголосять у міждержавний розшук. «Для нас принципово, — наголошує Г. Москаль, — щоб злочинці були притягнуті до відповідальності й засуджені» (див. «Голос України» за 16 лютого).

ДОВІДКА ПРЕС-СЛУЖБИ ОДА

«Фаланга» — екстремістська праворадикальна організація, яка сповідує ідеологію панславізму під егідою Росії, підтримує політику Путіна й тісно контактує з російськими правими Е. Лімонова.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.