На початку тижня Берлінське об’єднання громадського транспорту запустило пілотний проект для допомоги незрячим або пасажирам зі слабким зором. На автобусних і трамвайних зупинках встановлено гучномовці, котрі інформують про точний час прибуття найближчого автобуса чи трамвая, подальший маршрут тощо.
Такими аудіосистемами передбачається оснастити й громадський транспорт. Компанія розробила додаток для смартфонів, котрий буде активуватися на зупинках, і під час наближення автобуса чи трамвая.
Спочатку «розмовними» плановано зробити 10 автобусів і п’ять зупинок на лінії 186, а також 10 трамваїв і вісім зупинок маршруту М4. Тут само системами активації додатків до смартфонів буде оснащено 10 автобусів та 17 трамваїв і по чотири зупинки на кожному маршруті. Про такий план міської влади розповіла газета Berliner Morgenpost.
За повідомленням керівника транспортного підприємства Сігрід Нікутти, пілотний проект розрахований на один рік. Берлінський сенат спрямував на його реалізацію два мільйони євро. Якщо спроба виявиться успішною, то, найімовірніше, запустят програму повної «аудіофікації» наземного громадського транспорту столиці. Її вартість буде значно вищою, оскільки «озвучити» потрібно 1,4 тисячі автобусів, 320 трамваїв і понад 
7 тисяч зупинок, що перебувають у віданні об’єднання громадського транспорту.

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.