У парламенті Болгарії знову виникла напруга між правлячою коаліцією і депутатами від Болгарської соціалістичної партії (БСП).
Приводом для цього стали висловлювання та дії заступника голови парламенту Валерія Жаблянова, обраного на цю посаду від БСП. Спочатку він намагався провалити в парламенті вшанування хвилиною мовчання пам’яті жертв комуністичного режиму і Відроджувального процесу, початого режимом Тодора Живкова. Потім в образливому тоні з трибуни парламенту висловлювався на адресу укладеного з Македонією Договору про добросусідство й співробітництво. Він назвав цей документ, який веде до встановлення дружніх відносин із сусідньою країною, торгашеством найнижчої проби, недоноском і цілковитою вигадкою. Чашу терпіння депутатів переповнило його твердження, що Народний суд, утворений із встановленням у країні комуністичного режиму, був необхідним і неминучим військово-тимчасовим правосуддям.
1 лютого 1945 року (з 2011 року цього дня болгари віддають данину вдячності й ушановують пам’ять жертв комуністичного режиму) саме за вироком так званого Народного суду  було винесено смертні вироки й страчено високопосадовців-політиків й громадських діячів країни, які не поділяли ідей нової влади. Ця дата вважається початком «червоного терору» в країні. Потім були інші розстріли, масові переслідування противників режиму, тисячі з яких було заслано до виправних таборів.
Виправдання злочинних дій комуністів одним із керівників Народних зборів обурило не тільки депутатів від інших партій, а й громадськість країни. Партія ГЄРБ зажадала, щоб Жаблянов добровільно пішов у відставку, а БСП запропонувала іншу кандидатуру на посаду заступника спікера. Але товариші по партії стали на захист свого одіозного висуванця. І тоді парламентська група ГЄРБ внесла в канцелярію парламенту офіційну пропозицію про зняття Валерія Жаблянова з відповідальної посади за системне перевищення правомочності й порушення інтересів країни за допомогою антигромадських висловлювань. У середу це питання було винесено на голосування. За його відставку одноголосно проголосували депутати з партій ГЄРБ, «Об’єднані патріоти», «Воля» і один незалежний. Депутати від протурецької партії «Рух за права й свободи» участі в голосуванні не брали. Проти зняття Жаблянова з відповідальної посади голосували депутати-соціалісти. Сам винуватець парламентського скандалу назвав мотиви його зняття «зразком політичної сваволі, фактологічного слабоумства й політичної безпорадності».
Голова Болгарської соціалістичної партії Корнелія Нінова заявила, що БСП не пропонуватиме іншої кандидатури на посаду заступника спікера, а звернеться до Конституційного суду Болгарії і Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.
Багато хто вважає, що своїми діями Валерій Жаблянов і БСП відлякнуть тисячі виборців, оскільки вони замахнулися на найсвятіше — пам’ять про жертв комуністичного режиму. В Болгарії майже в кожній четвертій сім’ї є родичі, які постраждала від дій комуністів, що розперезалися за підтримки СРСР, і їхнього так званого «Народного суду», який був копією сталінської репресивної машини.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.