Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР) працює в нашій країні з жовтня 2013 року. Протягом цього часу його робота була спрямована на зниження викидів парникових газів та підвищення енергетичної безпеки України через удосконалення енергетичної політики, збільшення енергоефективності та залучення інвестицій в енергетичний сектор.

Для реалізації цих завдань МЕР надає допомогу українським містам у розробці проектів у сфері енергоефективності, енергозбереження, впровадження відновлюваних джерел енергії, залученні інвестицій від міжнародних фінансових організацій, комерційних та державних банків, а також приватних інвесторів у ці сфери. З проектом МЕР співпрацювали та співпрацюють десятки українських міст.

Нині проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» підводить підсумки своєї роботи. Передусім у тих містах, де під час спільної роботи було досягнуто найкращих результатів. Запоріжжя — одне з двох міст України, яке отримало високу оцінку за співробітництво. Підсумки підбили в рамках інформаційного марафону на тему: «Енергоефективність та відновлювана енергетика на користь громадам. Успішні історії Запоріжжя», який пройшов у місті 13 лютого. У ньому взяли участь десятки журналістів не лише із Запоріжжя, а й з інших регіонів нашої держави.

— Завдання сьогоднішнього інформаційного марафону — популяризація кращих прикладів енерго-ефективності, реалізованих в українських містах. Ми співпрацюємо із 38 містами-партнерами в Україні. І місто Запоріжжя в цих питаннях — серед лідерів,

— зазначила керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте.

У великій залі Запорізької міської ради відбувся прес-брифінг для представників засобів масової інформації. У ньому взяли участь міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, керівник проекту МЕР Діана Корсакайте, директор департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко (на знімку).

Володимир Буряк подякував проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» за успішну співпрацю. Сьогодні це особливо важливо для Запоріжжя. За його словами, Запоріжжя стало одним із семи міст України, які пройшли всі етапи відбору на право кредитування в рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури» Європейського інвестиційного банку на суму 16,5 мільйона євро під 1,31 відсотка річних терміном на 22 роки з пільговим періодом п’ять років під державні гарантії.

Цей кредит місто планує отримати для реалізації проекту термомодернізації 60 об’єктів бюджетної сфери — дитячих садків, шкіл та лікувальних установ. Отримання позитивного висновку було б неможливе без розробки попереднього техніко-економічного обґрунтування цього проекту. Вона була здійснена за допомогою представників проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні». За результатами переговорів із представниками Німецького банку розвитку KFW і відбору міст України банк підтвердив готовність надати кредит Запоріжжю на суму 9,3 мільйона євро для реалізації проектів термомодернізації ще 40 об’єктів бюджетної сфери — дитячих садків і шкіл — під 2,5 відсотка річних терміном на 30 років з пільговим періодом в 10 років під державні гарантії. Попереднє ТЕО проекту також було розроблено в рамках співробітництва з МЕР.

Загалом завдяки підтримці проекту МЕР в обласному центрі проведено 100 енергетичних аудитів на об’єктах бюджетної сфери міста, розроблено попередні техніко-економічні обґрунтування для бюджетних закладів, установ та комунальних підприємств міста з метою забезпечення їх участі в проектах міжнародних фінансових організацій, залучення потенційних інвесторів тощо. Концерн «Міські теплові мережі» та комунальне підприємство «Водоканал» отримали звіти з енергетичних аудитів із рекомендаціями щодо енергоефективних заходів, відновлюваних джерел енергії та інвестиційних проектів.

— Запоріжжя є одним із лідерів в Україні зі встановлення приладів обліку тепла на об’єктах бюджетної сфери. На січень 2018 року їх встановлено на 99,2 відсотка об’єктів. Серед лідерів ми і в оснащенні загальнобудинковими тепловими лічильниками багатоквартирних будинків — 96—97 відсотків, — наголосив Володимир Буряк.

Проведення енергоаудитів та встановлення приладів обліку теплової енергії дає змогу чітко зрозуміти, скільки теплової енергії споживають конкретні житлові будинки або об’єкти соціальної сфери. Однак у Запоріжжі не обмежуються лише цим. Місто вже перейшло до реалізації конкретних енергозберігаючих проектів, які дають можливість економити бюджетні кошти.

— Ми працюємо в питаннях енергозбереження та енергоефективності за кількома напрямами. Це термомодернізація будівель, використання альтернативних джерел енергії, скорочення споживання електроенергії для зовнішнього освітлення міста, — зазначив Володимир Буряк. Міський голова підкреслив, що зроблено тільки перші кроки, а попереду ще багато роботи. Серед уже реалізованих в обласному центрі проектів необхідно відзначити термомодернізацію за кошти міського бюджету дитячих садків № 126, № 144, № 186. Завдяки Угоді про співпрацю між Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Запорізькою міською радою в дитячому садку 
№ 100 «Гармонія» було виконано реконструкцію та термомодернізацію будівлі із встановленням індивідуального теплового пункту. Розпочата термомодернізація будівель трьох закладів освіти та охорони здоров’я — Центрів первинної санітарно-медичної допомоги № 2 та № 5, школи № 101.

У місті реалізується масштабна програма із встановлення за рахунок коштів міського бюджету енергоефективних вікон у закладах освіти та охорони здоров’я. Упродовж 2017 року встановлено 1994 вікна в закладах освіти на суму 19,8 мільйона гривень та 1379 вікон у закладах охорони здоров’я на суму 9,8 мільйона гривень.

Ураховуючи постійне подорожчання електро-
енергії, міська влада також приділяє підвищену увагу енергозбереженню в міській програмі «Світло». У 2017 році місто спрямувало на будівництво та реконструкцію мереж освітлення 39,5 мільйона гривень. Це більш як 63 кілометри нових та 44,5 кілометра оновлених мереж. До того ж встановлено 3,6 тисячі енергоефективних світлодіодних світильників, які споживають значно менше електроенергії. Цьогоріч роботу буде продовжено.

Не нехтують запоріжці й альтернативними джерелами енергії, в тому числі за рахунок можливостей місцевих промислових потужностей. Так у міжопалювальний період гаряче водопостачання кількох районів забезпечується за рахунок вторинного тепла комбінату «Запоріжсталь». У найближчих планах міста — забезпечити гарячим водопостачанням за рахунок скидного тепла цього підприємства ще і Заводський район. За словами Володимира Буряка, загалом це дасть змогу місту економити 13—14 мільйонів кубометрів природного газу.

Учасники прес-брифінгу відзначили, що Запоріжжя приєдналося до загальноєвропейського плану 20—20—20, підписавши Угоду мерів і взявши на себе відповідні зобов’язання. Цей план розроблено Європейським Союзом і передбачає він зниження сумарного споживання енергії містами на 20 відсотків, зменшення викидів парникових газів на 20 відсотків і заміну природного газу відновлюваними джерелами і відновлюваною енергією на 20 відсотків. Для реалізації цих завдань в обласному центрі розроблено План дій сталого енергетичного розвитку м. Запоріжжя, прийняття якого є одним з основних вимог Угоди мерів. Це стало можливо завдяки співпраці міста з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

— Ми допомогли Запоріжжю розробити План дій сталого енергетичного розвитку до 2030 року. Комплексні заходи щодо підвищення енергоефективності, включені в цей план, були засновані на результатах енергетичних аудитів, проведених експертами

Проекту USAID у пріоритетних секторах муніципальної інфраструктури. Ґрунтуючись на результатах, зусилля було зосереджено на секторах централізованого теплопостачання, громадських і житлових будівлях, управлінні твердими відходами та використанні альтернативної енергії, — відзначила керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте.

За її словами, один із багатьох прикладів спільної роботи — інвестиційний проект з реалізації енергоефективних заходів у системі теплопостачання Запоріжжя, який допомогли розробити фахівці Проекту USAID. Його втілення дасть можливість поліпшити умови проживання жителів чотирьох районів міста (Комунарського, Олександрівського, Вознесенського та Дніпровського). Розрахунки передбачають реконструкцію 10 котелень, встановлення понад 800 індивідуальних теплових пунктів в багатоквартирних житлових будинках та 88 — на об’єктах житлової та бюджетної сфер міста, що дасть змогу скоротити споживання теплової енергії не менш як на 15 відсотків. Передбачається, що кошти для встановлення ІТП (майже 100 мільйонів гривень) будуть отримані з Державного бюджету.

Наголосимо: Запоріжжя вже пройшло всі необхідні узгодження для отримання коштів з Державного бюджету на встановлення 88 індивідуальних теплових пунктів. У січні поточного року виділення коштів було підтримано під час засідання Міжвідомчої робочої групи з розгляду проектів цільових екологічних («зелених») інвестицій та пропозицій. Погодили це рішення і в Міністерстві екології та природних ресурсів України. Залишилося узгодити низку організаційних моментів для того, щоб отримати кошти для встановлення ІТП. Це будуть гроші державного бюджету, які Україна отримала від продажу частини встановленої кількості викидів парникових газів, передбаченого Кіотським протоколом.

Інформаційний марафон «Енергоефективність та відновлювана енергетика на користь громадам. Успішні історії Запоріжжя» завершився для журналістів відвідуванням кількох об’єктів. Представники засобів масової інформації з різних регіонів України побували на об’єктах, на яких у Запоріжжі успішно реалізовано проекти зі скорочення споживання енергії, використання відновлюваних джерел енергії.

Запоріжжя.

Фото надано автором.