Експерти Одещини в галузі енергетики разом з консультантами Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» створили покрокову стратегію з поширення альтернативної енергетики, питань утилізації побутових відходів, а також підвищення енергоефективності в різних секторах господарства. Робота над документом тривала майже сім місяців. Очікується, що в разі впровадження заходів жителі області до 2022 року заощадять приблизно 2,6 мільярда гривень під час оплати комунальних послуг.

— Регіональний енергетичний план Одеської області не має аналогів в Україні. Головне, що заходи цілком реально втілити в життя. Документ зв’язує національні стратегічні документи раніше розробленими планами сталого енергетичного розвитку і клімату у восьми містах регіону: Балті, Білгород-Дністровському, Болграді, Ізмаїлі, Одесі, Рені, Чорноморську, Южному. Тепер у нас є ще один місток — Регіональний енергетичний план, виконання якого дасть змогу зберігати енергоресурси, водночас впроваджуючи альтернативні види енергетики та паливних систем, — зазначає начальник управління дозвільних процедур та енергоефективності Одеської обласної державної адміністрації Армен Мартиросян.

Під час розробки плану фахівці проаналізували споживання енергоресурсів, палива і стану секторів господарства Одещини. За їхніми підрахунками, регіон посідає перше місце в Україні з енергоефективності.

Нагадаємо: в Одеській області зосереджена значна частина генеруючих потужностей сонячної енергетики України — 40 відсотків. До того ж 91 відсоток електроенергії імпортується, решта надходить від ТЕЦ і сонячних електростанцій.

Тому не в останню чергу заходи Плану спрямовані на використанні потенціалу регіону.

— Виконання плану дає можливість ефективно використовувати ресурси, на які багата Одещина. Документ передбачає постійний моніторинг і забезпечення зворотної координації», — зазначив співвиконавець проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Руслан Тормосов. Загальна сума інвестицій для реалізації за-планованих до 2022 року заходів становить 295 мільйонів гривень.

Джерела фінансування — як обласний і місцевий бюджети, так і приватні інвестори.

Одеса.