Громадянин, звертаючись сьогодні по послуги до посадової особи місцевого самоврядування нової об’єднаної територіальної громади, вже не задоволений непривітністю місцевих чиновників, їхньою подекуди низькою кваліфікацією та неналежним рівнем управлінського менеджменту. Більшість жителів таких громад хочуть достеменно знати, куди витрачаються громадські кошти та ресурси, якою є стратегія розвитку їхніх населених пунктів, як і чому ухвалюються ті чи інші рішення.

І це зрозуміло, бо децентралізація передбачає зміцнення адміністративної спроможності ОТГ, а відтак — професійної та компетентної служби місцевого самоврядування.
Наші сусіди-європейці, які реформували свою територіальну організацію управління, впровадили й успішно реалізують перевірені практикою інструменти доброго врядування. 
З-поміж них — і професійна етика, і політичні нейтральність та неупередженість, і гідність, чемність, повага до громадян, на податки яких утримується місцева влада.
Водночас спроможність здійснювати фундаментальні й довготривалі зміни великою мірою залежить від того, наскільки залучені та вмотивовані працівники ОТГ, які управляють цими процесами.
Тобто потрібні зовсім інші «доданки», щоб започаткована на наших теренах реформа стала успішною. Чільне місце серед них посідають належна професійна підготовка та перепідготовка фахівців.
Надійні партнери України — Рада Європи та її Центр експертизи реформ місцевого самоврядування — мають чималий досвід сприяння становленню сучасних систем управління персоналом публічних органів влади в багатьох країнах нашого континенту.
Через Програму РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» європейські експерти спільно з вітчизняними фахівцями здійснюють дослідження потреб у професійному розвитку представників вітчизняних територіальних громад, проводять тренінги, пілотні навчання голів ОТГ з питань муніципального менеджменту. Один із таких семінарів-тренінгів — із застосування інструментів управління людськими ресурсами в органах місцевого самоврядування — відбувся днями в Козині поблизу Києва.
За словами керівника департаменту демократичного врядування генсекретаріату Ради Європи Даніеля Попеску, «сприяння українській стороні у вдосконаленні системи управління персоналом в органах місцевого самоврядування є одним із головних фокусів РЄ у 2018—2020 роках».

Ольга ЯКОВЕНКО.