Міністр закордонних справ Великої Британії Борис ДЖОНСОН закликав діяти стосовно Росії рішуче й виважено. «Це означає зберігати наші санкції, накладені на Росію у зв’язку із Кримом, доти, поки регіон залишається під контролем Кремля, і зберігати подальші санкції, поки Мінські угоди на сході України не буде виконано. Ці заходи мають продемонструвати, що жодна країна, хоч би яка вона була, не може розчленовувати своїх сусідів і порушувати міжнародне право без наслідків», — написав Борис Джонсон у статті, присвяченій четвертій річниці анексії Криму, що розміщена на сайті МЗС Великої Британії.

Путін вирішив захопити Крим за три тижні до фіктивного референдуму. Усі твердження, що він так діяв, щоб захистити жителів регіону… були, за власним зізнанням Путіна, геть брехливі, пише Борис Джонсон, наводячи такий аргумент: Путін сам розповів про послідовність подій у документальному фільмі для російського телебачення, що транслювався у 2015 році. А саме: у ніч на 22 лютого найвпливовіші люди в Росії зібралися в Кремлі й вирішили відібрати Крим в України. «Згодом вони доклали всіх зусиль, щоб надати своєму рішенню легітимності, в тому числі шляхом проведення фальшивого референдуму», — пише міністр.
«Таким чином, Росія захопила 10 000 квадратних миль в України й порушила перший принцип міжнародного права — країни не можуть відбирати територію чи змінювати кордони силою. Пан Путін формально анексував Крим на користь Російської Федерації 18 березня 2014 року. Через чотири роки після цієї події ми повинні нагадати собі про те, що сталося, і подвоїти нашу рішучість обстоювати наші цінності й дотримуватися міжнародного права».
«У цьому процесі Росія порушила так багато міжнародних угод, що перерахування їх усі є проблемою», — зазначає Борис Джонсон. Вона також порушила конкретну обіцянку Росії, що міститься у Будапештському меморандумі 1994 року, поважати «існуючі кордони України» і «утримуватися від погрози силою чи її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України».
«А після приєднання Криму Путін пішов ще далі, розпалюючи й енергійно роздмухуючи полум’я конфлікту на сході України. Донині Росія продовжує розгортати війська й танки в умовах конфлікту, в результаті якого загинули понад 10 000 людей і виїхало 2, 3 мільйона осіб».
Політ MH17 став ще однієї жертвою цієї трагедії, коли російська ракета, запущена з території, контрольованої російськими бойовиками, збила цей авіалайнер, який пролітає в небі, убивши 298 безневинних людей, у тому числі 10 британців, зазначає міністр.
«Водночас із Криму з’явилися повідомлення про утиск корінного кримськотатарського населення і гоніння стосовно тих, хто виступає проти анексії Росії. Незважаючи на кількаразові заклики Генеральної Асамблеї ООН, Росія відмовилася надати міжнародним правозахисникам можливість в’їхати на півострів. Врешті-решт безпека кожної нації залежить від основного принципу, згідно з яким країни не повинні змінювати кордони чи приєднувати територію силою. Ось чому доля Криму має значення для всіх нас».