Берлін, вулиця Йоганесштрассе, 11 — цю адресу добре знають українці, котрі мешкають у столиці Німеччини. 25 лютого вони прийшли сюди, до приміщення колишньої приватної клініки німецького професора-хірурга Ернста фон Бергманна, щоб відзначити 147-й день народження видатної поетеси, драматурга, перекладача Лесі Українки. І не лише Лесині земляки, співробітники дипломатичної місії України у ФРН, а й представники німецьких відомств і столичної влади.

На цьому будинку, де 1899 року лікувалася 27-річна українська поетеса, яка хворіла на туберкульоз кісток , встановлена меморіальна дошка роботи полтавського скульптора Вадима Голобородова, відкрита 30 серпня 2010 року — до 140-річчя з дня її народження — за ініціативою Центральної спілки українців у Німеччині. Тут Леся не тільки лікувалася, а й упродовж півроку напружено працювала: переклала на українську поезії Генріха Гейне, а також написала кілька власних творів німецькою.

Голова Центральної спілки українців у Німеччині й організатор нинішнього заходу Людмила Млош (на знімку) каже, що дні народження Лесі Українки — це ще й великий привід для української громади зібратися разом, виявити свої національні почуття й показати німцям, що ми, українці, в Німеччині є.
Від самого моменту відкриття меморіальної дошки й донині сюди на Лесин день народження приходять гості — офіційні особи, шанувальники її творчості, і, звісно, українці, котрих доля закинула в цей край. Їх стає дедалі більше. Як і цього разу: чимало прийшли сім’ями, з дітьми. Було багато квітів, гості згадували поетесу, говорили про її творчість, читали Лесині вірші.

Наталія ПИСАНСЬКА.
Фото автора.

Берлін.

 

ДО РЕЧІ
25 лютого Лесю Українку вшановували в маленькому грузинському містечку Сурамі, де закінчилося життя видатної української поетеси. До пам’ятника поетесі було покладено квіти від Посольства України, учасники акції відвідали музей-бібліотеку . Лесі Українки. Учні сурамської школи ім. Л. Українки влаштували святковий концерт та декламували поезію Лесі Українки українською мовою. Посол України І. Долгов подякував грузинській стороні, зокрема голові Товариства Лесі Українки Т. Гоголадзе та мешканцям Сурамі, за їх внесок у збереження пам’яті про видатну українську поетесу, життя та творчість якої невід’ємно пов’язані з Грузією, інформує прес-служба посольства.
Згадували цими днями Лесю Українку і в Єгипті. Близько півсотні представників української громади та вітчизняні дипломати поклали квіти до бронзового барельєфа поетеси, встановленого в Александрійській бібліотеці, повідомила прес-служба посольства.