У неділю на Румунію обрушився сильний снігопад, але, незважаючи на це, на головну площу Бухареста вийшло майже п'ять тисяч чоловік із вимогою відставки міністра юстиції Тудорела Тоадера. Раніше суспільству стали відомі плани уряду про звільнення глави антикорупційного управління (DNA) Лаури Ковеші. Вона має величезний авторитет серед людей і є одним із найпопулярніших політиків у країні через її рішучу боротьбу з корупцією та переслідування високопосадовців, підозрюваних в отриманні хабарів у великому розмірі, одержанні матеріальної вигоди від свого службового становища.

 

Міністр юстиції публічно обвинуватив Лауру Ковеші в самоправстві й зневажливому ігноруванні парламенту, а також в "надмірному авторитаризмі" та порушенні конституції. Людей обурило не тільки це обвинувачення борця з корупцією, а й те, що Тоадер фактично говорив словами лідера Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгні, який і сам хоче потрапити під амністію. Нагадаємо, що в 2016 році його засудили до двох років умовно в справі про махінації на референдумі. Ця умовна судимість зашкодила йому очолити уряд країни, бо президент Румунії був категорично проти того, щоб прем'єром була людина, яка порушила закон.

 

До речі, і керівник DNA не може бути відправлений у відставку без санкції президента Румунії Клауса Йоханніса, який не раз зазначав, що задоволений роботою Ковеші і її боротьбою з корупцією. Тому багато хто із жахом очікує його протистояння не тільки з головою Палати депутатів парламенту Лівіу Драгня, а й новим прем'єр-міністром Віорікою Денчіле, котра підтримує спірну правову реформу, що повинна обмежити повноваження спецпрокуратури, яка займається справами про корупцію. Денчіле має намір поставити на місце Лаури Ковеші лояльнішого й не такого принципового керівника DNA, якому можна диктувати, хто повинен сидіти у в'язниці, а кому можна пробачати чиновницькі «витівки» й привласнення державних і європейських коштів.

 

Акції протесту проти звільнення Лаури Ковеші й руйнування стрункої системи боротьби з корупцією, вибудуваної нею, відбулися не тільки в Бухаресті, а й ще в трьох великих містах Румунії. Президент Клаус Йоханніс висловив солідарність із вимогами людей, які вийшли на вулиці та площі.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України