У центрі Праги 26 лютого відкрито фотопроект «Шляхи до свободи», в рамках якого представлено виставку «Громадяни Підкарпатської Русі в боротьбі за свободу Чехословаччини 1938—1945 років», інформує Радіо Свобода. 
Світлини розповідають відвідувачам про Закарпатську Україну часів Другої світової війни та приєднання цього регіону до СРСР у 1945 році.
Експозицію підготували історики Військового інституту Чехії. «Чеське суспільство має якесь уявлення про Закарпатську Русь (Закарпаття), але воно не сильно ознайомлене з участю закарпатців в лавах чехословацьких збройних формувань, тому ця виставка може заповнити прогалини», — сказав Радіо Свобода чеський військовий історик Їржі Плахі.
Виставка присвячена боротьбі закарпатців проти нацизму, коли регіон входив до складу міжвоєнної Чехословаччини. Документи та фотографії розповідають, як закарпатські українці воювали в лавах чехословацької армії, а потім потрапили під репресії з боку радянської каральної системи. Оприлюднено документи, які свідчать про переслідування чехословацьких військових у повоєнні роки, після встановлення в Чехословаччині комуністичного режиму.
Також представлена експозиція, присвячена першому президенту міжвоєнної Чехословаччини Томашу Масарику, який симпатизував Україні та підтримував українську громаду в Чехословаччині.
Виставку розгорнуто в монастирі Діви Марії Сніжної. Триватиме вона до 8 березня.