Так наголошено у спільній заяві Закарпатської обласної державної адміністрації і Товариства угорської культури Закарпаття у зв’язку з повторним підпалом офісу ТУКЗ в Ужгороді.
Стався інцидент у ніч на вівторок на Православній набережній в обласному центрі, де розташовано офіс. Поки що злочинці не встановлені, але вже точно відомо, що це був підпал, а не самозаймання. У зв’язку з цим Закарпатська ОДА і ТУКЗ оприлюднили заяву, в якій, зокрема, зазначено: «За останні кілька років на багатонаціональному Закарпатті неодноразово здійснювалися спроби розхитати ситуацію на міжетнічному ґрунті, особливі зусилля при цьому спрямовувалися на те, щоб розсварити українців і угорців.
Далі наголошено: «Українці обстоюють право представників інших національностей зберегти свою етнічну самобутність у всіх її проявах, а представники інших національностей є патріотами України і обстоюють її суверенітет ціною власних життів на Донбасі. І жодним заїжджим чи місцевим провокаторам не вдасться нас розсварити».
Свою заяву у зв’язку з цим інцидентом оприлюднив також голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. Він від імені депутатського корпусу та від себе особисто висловив «щирі слова підтримки угорській громаді Закарпаття». І переконаний, що такі злочинні дії є виявом виключно екстремістських груп чи окремих радикально настроєних осіб, а не толерантного та дружелюбного Закарпаття. Обласна рада «категорично засуджує такі неприпустимі вчинки в цивілізованому суспільстві на мирній землі», — наголосив очільник облради. Він вимагає від керівництва правоохоронних органів Закарпаття провести повне розслідування злочину та притягнути до кримінальної відповідальності виконавців, а про результати інформувати обласну раду і громадськість.

Василь НИТКА.

Ужгород.

***

Нова спроба підпалити будівлю Товариства угорської культури Закарпаття спричинила гостру реакцію в Угорщині, де викликали нашого послав до МЗС, і не менш гостру — в Україні. 
«Рішуче засуджую чергову провокацію в Ужгороді проти приміщення угорської меншини. Системність і схожість дій провокаторів свідчить про замовний слід. Ми не залишимо наших угорців наодинці! Разом будемо протидіяти спробам дестабілізувати Закарпаття!» — написав у Твіттері міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
Офіційну заяву МЗС України розміщено на сайті міністерства. Зокрема, в заяві йдеться: «Вчинений раніше акт вандалізму проти цього ж приміщення був оперативно розкритий правоохоронцями. Розслідування довело іноземний слід нападу, який був здійснений членами однієї із східноєвропейських радикальних організацій, підтримуваної російським агресором». МЗС наголосило, що «однозначно засуджує використання теми національних меншин як засіб розпалювання міжнаціональної ворожнечі іззовні. Україна й надалі рішуче протидіятиме всім спробам розхитати внутрішньополітичну ситуацію в державі, в тому числі на ґрунті міжнаціональних відносин».
Українські політики, чиновники та експерти також звертають увагу, що дуже важливо не тільки знайти і притягнути до відповідальності винних, а й знайти замовників цих провокацій.