Берлінський сенат ухвалив рішення про спорудження до 2021 року в кожному з 12 районів столиці щонайменше по два модульні житлові комплекси, розраховані на 10 тисяч біженців.
Це будуть багатоквартирні будинки, котрі складатимуться на місці з готових модулів, виготовлених на заводах. Спрощена процедура проходження формальностей дасть змогу здавати їх в експлуатацію у дуже короткі строки — приблизно за 46 тижнів від початку планування. Ця процедура не припускає заселення упродовж трьох років нікого, крім мігрантів. Виробники модулів гарантують, що будинки будуть придатними для експлуатації упродовж 80 років.
Сенатор з питань міського розвитку і житлового будівництва Катрін Ломпшер повідомила, що зводити такі комплекси вигідно, оскільки в майбутньому їх можна буде запускати на загальні ринки житла, де вже нині відчувається гострий його дефіцит. До того ж будинки з модульних конструкцій за потреби можливо перетворювати на гуртожитки для студентів чи звичайні багатоквартирні будинки.
Тим часом кількість капітальних житлових комплексів для біженців у столиці невдовзі сягне позначки 54. У них зможуть мешкати 20 тисяч осіб. За попередніми даними, вартість усього проекту становитиме майже півмільярда євро. 
В Берліні є також альтернативний проект розміщення мігрантів — 22 контейнерні селища, розраховані на п’ять тисяч осіб. Але використовувати їх можливо щонайбільше лише три роки. Із бюджету столиці на це спрямовано 110 млн. євро.
За даними сенату з питань інтеграції, нині в берлінських гуртожитках мешкає майже 25 тисяч біженців, у тому числі — 2,4 тисячі в колишніх офісних чи казармених приміщеннях, пристосованих під притулки для жертв надзвичайних ситуацій.
Торік у Берлині, за інформацією газети Berliner Morgenpost, постійне житло одержало майже 13 тисяч мігрантів.

Берлін.