Останній місяць зими в Румунії став випробуванням на стійкість не тільки для пересічних людей і комунальних служб, а й для депутатів парламенту.
Ночами температура в Бухаресті опускається до -22 градусів, і цей мороз супроводжується сильним північним вітром. Він видуває тепло не тільки з погано захищених від холоду будинків, громадських будівель, а і з парламенту, температура всередині якого ледь сягає 14 градусів тепла. Й депутатам доводиться ходити на пленарні засідання та засідання комісій у теплих пальтах і шапках. Але якщо невеликі кабінети ще можна обігріти електропічками, то в залі засідань вони не допомагають, бо вітер туди «накачує» холодне повітря набагато швидше й ефективніше.
Голова нижньої палати парламенту Лівіу Драгня пояснив низькі температури тим, що величезні вікна погано ізольовано. «У парламенті всюди холодно саме через панорамні стекла. Коли на вулиці стоять низькі температури, то й біля кожного вікна можна відчути протяг. Згодний, що й усередині будівлі перебувати довго майже неможливо. Але депутатам треба працювати», — пояснив Драгня журналістам. Він доповнив, що для заміни застарілих віконних рам на склопакети в парламенту немає коштів, тому депутатам і доводиться мерзнути.
Тим часом у Румунії на найближчі дні оголошено помаранчевий код небезпеки через низькі температури. Із цієї причини в Бухаресті, багатьох містах і селах країни скасовано заняття в школах. Припинено всі на відкритому повітрі. Така ситуація, за прогнозами синоптиків, триватиме до кінця тижня.