Побутовий прилад для підігрівання їжі чи кип’ятіння води в польових умовах сконструювали студенти Вінницького центру професійно-технічної освіти № 1. Виготовляють їх для бійців на передовій.

— На такій нехитрій конструкції, що працює на сухому паливі за принципом конфорки, навіть в окопі можна підігріти їжу чи закип’ятити воду на чай, — каже керівник навчального закладу Валерій Дяків. — Матеріалом для виготовлення є відходи будівельного профілю, що використовується для кріплення гіпсокартону.
За словами студентів, схожі конструкції можна придбати в Інтернеті. Щоправда, треба заплатити 300 гривень за одиницю. Вони ж уточнюють, що виготовляють їх безплатно. Захисникам прилади передають через волонтерів. Як пояснив Валерій Дяків, ручна обробка металів передбачена навчальним планом. Майбутні слюсарі набувають професійних навичок і одночасно допомагають тим, хто захищає країну.
У цьому навчальному закладі виготовляють також пристрої для зняття розтяжок, що їх встановлюють у районах протистояння бойовики. Захисники охрестили їх «кішками». Розробили конструкцію на вінницькому підприємстві «Маяк».