Проблему з неприємними запахами в Луцьку, які влітку та восени минулого року псували життя мешканцям міста, ще остаточно не розв’язано.
Торік з настанням холодів сморід ніби припинився, однак уже кілька тижнів його знову відчувають жителі південної частини обласного центру. Про причини такого дискомфорту йшлося 26 лютого на оперативній нараді в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Як повідомив на ній заступник начальника державної екологічної інспекції в області Сергій Дудка, основними джерелами неприємних запахів на території міста стали каналізаційні насосні станції, фільтраційні поля, відстійники та інші об’єкти, розташовані у межах міста і на суміжних територіях. Називалися й конкретні адреси, зокрема, ТзОВ «БІО ПЕК», ПАТ «Гнідавський цукровий завод», ТзОВ «Фондтранс», діяльність яких періодично чи постійно стає причиною виникнення неприємних запахів.
Під час перевірок восени минулого року з’ясували, що ТзОВ «БІО ПЕК» працює без висновків державної екологічної експертизи, немає і дозволу на викиди в атмосферу забруднювальних речовин. З порушенням вимог законодавства утримувалися й очисні споруди. Відповідно до судового рішення, діяльність підприємства було зупинено. Довкіллю завдано шкоди на 89,8 тисячі гривень. Нині її повністю погасили, а підприємство працює з дотриманням належних умов.
Ще одним проблемним об’єктом став комплекс очисних споруд у приміському селі Княгининок, введений в експлуатацію ще сорок років тому. Перевіркою встановлено, що відведення стічних вод окремими комунальними підприємствами здійснюється на неробочі очисні споруди. Відтак вони витікають у відкритий ґрунт. Завдані збитки в розмірі 69,7 тисячі гривень сільрада сплатила, однак проблему до кінця не розв’язано.
Проведено відповідні роботи і для відведення стічних вод із мікрорайону Вересневе на очисні споруди міста Луцька. Виконано частину робіт щодо будівництва колектора в селі Гірка Полонка для відведення стоків не на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу, а в каналізаційну мережу Луцька, які мали завершити ще до кінця минулого року. Нині ж проблема — у підключенні системи до каналізаційної мережі Луцька. Тривають перша черга будівництва очисних споруд та реконструкція насосної станції в дотичній до Луцька Княгининівській об’єднаній територіальній громаді. Роботи перебувають на завершальній стадії, і до червня їх планують закінчити.
Перевіривши підприємства у селі Гірка Полонка Луцького району, працівники інспекції видали відповідні приписи. Проте ТзОВ «Фондтранс» досі не розв’язало проблеми з договором щодо спеціального водокористування у частині відведення стоків. Оскільки підприємство і надалі не виконує низки екологічних вимог, голова ОДА Володимир Гунчик звернувся до керівництва інспекції, щоб було напрацювано механізм розв’язання цієї проблеми у якомога стисліші строки.
— Хочу, аби в районі цукрового заводу, сіл Гірка Полонка і Княгининок з урахуванням уже проведених робіт навели лад. Між Луцьком та приміськими територіями необхідно знайти компроміс та ухвалити правильні спільні рішення. І потрібно на цьому питанні ставити крапку. Жителі Луцька і навколишніх сіл мають відчувати себе комфортно, — наполягає Володимир Гунчик.

Волинська область.