Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав парламент внести до порядку денного та в четвер підтримати в першому читанні законопроект про Антикорупційний суд, що дасть можливість перейти до процедури його остаточного ухвалення.

«Важливо, щоб цей суд ніколи ні від кого не залежав, бо як тільки він буде серйозно незалежним, будуть незаангажовані судді, то, думаю, не буде й жодних винятків для винесення вироків», — зазначив він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів та підкреслив, що у країні не повинно бути недоторканних, незалежно від того, йдеться про Прем’єр-міністра, міського голову чи суддю, бо для всіх має діяти принцип невідворотності покарання. Крім того, ефективна боротьба з корупцією сприяти-ме ефективнішому наповненню бюджету, адже, за словами В. Гройсмана, вже маємо приклад з митницею, де лише перші паростки змін минулого року дали змогу додатково спрямувати до бюджету 70 мільярдів гривень. «Хочу сказати, що багато з цих грошей розходилося по кишенях. Тепер, коли починаємо системно змінювати ситуацію, ці кошти перестають потрапляти до кишень і залишаються в бюджеті, що дає змогу підвищувати соціальні стандарти, ремонтувати дороги», — сказав глава уряду та зауважив, що попри це досі надходять сигнали про спроби зловживань, тож закон про Антикорупційний суд має містити жорсткі норми.

Під час наступного заслуховування п’ятого звіту громадської ініціативи «Разом проти корупції», яка викриває корупційні ризики в роботі центральних органів влади, серед найактуальніших проблем також було названо факти купівлі-продажу підробних лікарняних та відсутність реально працюючої системи оцінки ризиків під час будівництва доріг. А оскільки цього року на дорожнє будівництво виділено 50 мільярдів гривень, то контроль за використанням коштів і якості виконаних робіт є дуже важливим питанням.

Уряд на пропозицію прем’єра створив Спеціальну комісії з питань виконання вимог законодавства із захисту бізнесу і відповідальності контролюючих органів за надмірний тиск на підприємців. Очолив цю комісію сам В. Гройсман, до її складу також увійшли міністри, однак домінувати в цій комісії будуть представники бізнес-асоціацій країни. Він нагадав, що наприкінці минулого року Верховна Рада підтримала урядову законодавчу ініціативу «Маски-шоу стоп!», яка визначає неприпустимими та недійсними докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації чи без допуску адвоката, забороняє вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності та повторне порушення закритих кримінальних проваджень.

Однак, як зазначив прем’єр, від підприємців надходять сигнали, що цей закон всіляко намагаються обійти. «Тому ми в прямому ефірі розглядатимемо кожен такий нахабний випадок та викриватимемо негідників у погонах, які, незважаючи на те, що їх побратими стоять на фронті, паразитують і вимагають хабарі», — сказав В. Гройсман і пообіцяв покласти край цьому беззаконню. «Нікому не дамо можливості приховувати злочини. Якщо не розуміють нормальною мовою, то будуть абсолютно жорсткі дії з боку уряду», — запевнив прем’єр.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, ухвалений парламентом закон вже став дієвим механізмом боротьби проти свавілля та тиску правоохоронних органів на український бізнес шляхом необґрунтованих обшуків, вилучення техніки та документів, порушення множинних кримінальних справ за тією само фабулою. «Однак, спілкуючись із представниками бізнесу, ми чуємо, що часом правоохоронні органи замість того, щоб виконувати цей закон, почали вигадувати, як його обійти. Наприклад, закон запроваджує норму про заборону повторного відкриття кримінальних справ за тією само фабулою, однак бізнес нам сигналізує, що деякі правоохоронні органи та слідчі «вмикають талант і творчість» та, змінюючи декілька слів у фабулі кримінальної справи, порушують її повторно», — сказав міністр і підкреслив, що така «ненародна творчість» отримає від створюваної комісії гідну відповідь, бо за кожним конкретним фактом незаконних дій стоять конкретні прізвища право-
охоронців.