Ознайомившись із музейною справою в Україні, я ніде не натрапив на музей лікарських рослин. Тому в 2008 році звернувся до керівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України з пропозицією створити такий навчально-просвітницький підрозділ. Наказом ректора мою ідею було підтримано — у корпусі кафедри конярства і бджільництва запрацював новий музей.

Академік В. Біленко та студенти університету 
демонструють зібрані лікарські рослини.

З першого дня його створення ми зі студентами формували колекції. Нині тут можна ознайомитися з Атласом ареалів та ресурсів лікарських рослин України, їхнім описом і використанням, а також із гербарієм. А головним досягненням навчальної лабораторії «Музей лікарських рослин» є введення в культуру нових видів.
У музеї ілюструють виконані студентами університету бакалаврські та магістерські роботи. Оформлено фотостенд-довідник, на якому майже сотня лікарських рослин, вирощених на дослідних ділянках університету. Тут можна ознайомитися з технологіями вирощування у різних господарствах, з хімфармпідприємствами, які замовляють сировину.
Окрім того, представлено дослідження з народної медицини лікаря-фітотерапевта Є. Товстухи. Водночас демонструються експонати безалкогольних оздоровчо-профілактичних напоїв і бальзамів, автором яких є відомий учений — професор О. Литовченко.
Відвідувачі музею мають можливість дізнатися про єдину в країні Наукову станцію лікарських рослин у селі Березоточа, що на Полтавщині, яку було засновано ще у 1916 році.
Охочі можуть дегустувати тонізуючі фітонапої.
Таких закладів у світі лише чотири. Це музей лікарських рослин у Саарбрюккені (Німеччина), Музей фармацевтики та лікарських рослин у Брюсселі (Бельгія), Музей священних і лікарських рослин у Куско (Перу) та єдиний в Україні, у рідному університеті, в якому нараховується понад 600 експонатів.
З часу створення музей відвідало чимало іноземних делегацій. Тут побували лікарі з Італії, вчені з Пекінського університету, пасічники з Литви та Естонії... Усі вони були у захваті від побаченого. А професор Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Г. Войтенко зазначив, що таке творіння має стати візитною карткою університету, та ще на такій унікальній території, як Національний парк природи «Голосіївський».

Володимир БІЛЕНКО,
завідувач навчальної лабораторії «Музей лікарських рослин»,
заслужений працівник сільського господарства України.
Фото надане автором.

Київ.