«Нафтогаз України» виграв суперечку з російським «Газпромом» щодо транзитного контракту в Стокгольмському арбітражі і домігся компенсації у розмірі 4,63 млрд дол. за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Як повідомила прес-служба НАК, за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі «Газпром» має сплатити 2,56 млрд дол. на користь «Нафтогазу». Також арбітражний суд відхилив вимоги російської компанії щодо штрафів за начебто незаконно відібрані «Нафтогазом» обсяги транзитного газу. «Ми задоволені тим, що виграли арбітраж за ключовими питаннями. Це важливий день для українського народу та майбутнього європейських газових ринків», — цитує голову правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва прес-служба НАК.

Президент України Петро Порошенко привітав і подякував українській команді, яка захищала наші інтереси в Стокгольмі. Він наголосив, що це дійсно історична перемога в справі захисту національних і фінансових інтересів. Андрій Коболєв повідомив, що «Нафтогаз» планує найближчим часом запропонувати «Газпрому» розпочати переговори про перегляд контракту з урахуванням рішення арбітражу. Зазначимо, Стокгольмський арбітраж відмовився переглядати транзитні тарифи, оскільки заявка на перегляд, подана ще у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам. Також не було задоволено вимогу узгодити транзитний контракт з європейським  та українським законодавством. Суд зазначив, що впровадження регуляторної реформи є справою української влади й не входить до компетенції арбітражу.

Офіційний сайт «Газпрому» на момент верстки номера не прокоментував рішення арбітражу, але російські ЗМІ повідомили, що компанія не згодна з ним і пообіцяла захищати свої права всіма законними способами. Учора представник «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що російська компанія не поновить постачання газу для «Нафтогазу України» з 1 березня і повернула березневу передоплату. У свою чергу в українській компанії заявили, що вони розцінюють таке рішення як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Ми зробили передоплату за російський газ, оскільки виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу. Відмовляючись постачати газ, за який було внесено передоплату, «Газпром» унеможливлює виконання

«Нафтогазом» рішення суду щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу», — цитує Андрія Коболєва прес-служба НАК. «Нафтогаз» закликав європейських партнерів проаналізувати надійність контрагента, який може виставити рахунок, отримати гроші й відмовитись постачати газ.