Париж та Берлін запропонували пакет із десяти заходів для стабілізації гуманітарної ситуації на сході України. Про це в середу в Брюсселі заявила представник МЗС Франції Ліла Берне на конференції «Східна Україна: забута гуманітарна криза після чотирьох років конфлікту», передає DW. «На сьогодні електоральний контекст у Росії не сприяє досягненню значного прогресу в «нормандському форматі». Тим не менш, ми намагаємося досягти прогресу щодо низки ключових питань. Тому ми запропонували сторонам пакет із десяти невідкладних і конкретних гуманітарних і соціоекономічних заходів», — сказала Берне. За її словами, зараз ці питання обговорюються в рамках Мінського процесу, тому вона не може розкрити всі деталі. 

Берне розповіла, пакет заходів стосується деяких пунктів Мінських угод, зокрема обміну полоненими. Також Берлін і Париж наполягають на допуску Червоного Хреста до заручників, відкритті додаткових КПВВ. Один із важливих пунктів — доступ гуманітарних організацій на всю територію конфлікту.

Ще один момент щодо Донбасу — це захист стратегічної цивільної інфраструктури. Окрім того, необхідно створити механізм пошуку та ідентифікації зниклих безвісти. Також пакет включає й економічні заходи, зокрема зняття обмежень на виплату Україною пенсій людям, які живуть на непідконтрольних уряду територіях.

«Ухвалення цього пакета можна досягти швидко, якщо буде проявлена достатня політична воля... Франція і Німеччина просувають це прийняття. І ми сподіваємося, що період незадовго до і точно після 18 березня (день виборів президента РФ. — Ред.) дасть змогу зробити це», — сказала Берне.

Нагадаємо, в ООН підрахували, що для забезпечення жителів Донбасу гуманітарною допомогою в 2018 році потрібно виділити 187 млн доларів. Гуманітарні організації в Україні підготували комплексний та пріоритезований План гуманітарного реагування на відповідну суму і представили його минулого грудня. Документ наголошує на нагальній потребі надати допомогу та захист для 
2,3 мільйона вразливих українців протягом цього року. А в середу Представництво ООН в Україні повідомило, що внаслідок збройного конфлікту на Донбасі постраждало 4,4 мільйона осіб, загинуло понад 2 530 мирних жителів, а дев’ять тисяч було поранено.