У перший день весни в Софії відбулася зустріч голови Європейської комісії Жан-Клода Юнкера, його заступника та Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, а також єврокомісара з питань розширення ЄС і політики добросусідства Йоханнеса Хана з лідерами шести країн Західних Балкан.

На запрошення прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова приїхати до Софії відгукнулися президенти Боснії і Герцеговини — Драган Чович, Косово — Хашим Тачі, Сербії — Олександр Вучич, очільники урядів Албанії — Еді Рама, Республіки Македонія — Зоран Заєв та Чорногорії — Душко Маркович. Перед зустріччю представники Єврокомісії здійснили дипломатичне турне цими країнами, де ознайомилися з політичною та економічною ситуацією, оцінили проведення рекомендованих реформ і перспективи їх євроінтеграції. Так, виступаючи в парламенті Чорногорії, голова Європейської комісії заявив, що Чорногорія буде однією з перших західнобалканських країн, яка вступить до ЄС. Його вразило те, що за 12 років ця невелика країна пройшла абсолютно неймовірний шлях і від 2006-го стала членом ООН, МВФ, СОТ і НАТО. Юнкер високо оцінив досягнення країни в реформах на шляху в ЄС. Він порекомендував владі Чорногорії не послаблювати своїх зусиль у реформах, у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, а також закликав поважати незалежність ЗМІ. За словами Юнкера, незалежні ЗМІ — це стрижень європейських цінностей і вони мають у Європі велике значення.

Останньою столицею, яку під час турне відвідали очільники ЄК, була Приштина. Владі Косово Жан-Клод Юнкер рекомендував швидше ратифікувати угоду про демаркацію кордону із Чорногорією й налагодити добросусідські відносини із Сербією. Подібні рекомендації від нього отримала влада й інших країн регіону, які за три дні об’їхав голова Європейської комісії. Тому під час робочого обіду в Софії Жан-Клод Юнкер лише підбив підсумки свого турне й запевнив, що нова стратегія ЄС щодо Західних Балканах дає їм чітку перспективу вступу до Євросоюзу до 2025 року. І насамперед Сербії та Чорногорії, якщо вони виконають певні умови. Разом з лідерами Західних Балкан він обговорив перспективи й можливості їх інфраструктурної та дигітальної пов’язаності, а також питання фінансування спільних інфраструктурних проектів.

Віце-прем’єр, міністр закордонних справ Єкатерина Захарієва та міністр Болгарського головування в Раді ЄС Ліляна Павлова, які брали участь у зустрічі, за стародавнім болгарським звичаєм привітали гостей з настанням весни. Вони прикріпили до лацканів їхніх піджаків барвисті мартениці — символ весни, здоров’я та удачі. Класична мартениця — це переплетені білі й червоні нитки, але може бути й у вигляді двох китичок з ниток того самого кольору. Зазвичай мартениці прикрашаються дрібними монетками, синіми намистинками або іншими символами. У минулому мартеницю вважали амулетом, що оберігає від злих духів. Болгари й нині вірять — якщо носити мартеницю увесь перший місяць весни, те це принесе здоров’я на весь рік. До речі, цей звичай зустрічається також в Албанії, Північній Греції, Південній Румунії, Молдові, Македонії та Східній  Сербії. Тому гості Софії з Албанії, Македонії та Сербії з розумінням прийняли цей символ весни, а решта з повагою до стародавнього звичаю вислухали побажання й рекомендації щодо носіння мартениці. За народними повір’ями, Баба Марта, чиє ім’я в болгарському фольклорі асоціюється з місяцем березнем, і яка є доброю чарівницею, супроводжуватиме удачею всі справи людей, які носять мартеницю й зробили добру справу 1 березня. Зближення представників влади країн Західних Балкан цього дня має стати знаковим для регіону та Європи.