Вища рада магістратів, яка є верховним органом судової влади в Румунії, підтримала діяльність очільниці антикорупційного управління країни (DNA) Лаури Ковеші, яка веде боротьбу з корупцією. Уряд соціал-демократів у коаліції з лібералами й демократами оголосив свої плани щодо звільнення принципової Ковеші за її незговірливість. Але країною прокотилися акції протесту на захист очільниці DNA.

У середу президент країни Клаус Йоганніс і члени Вищої ради магістратів заслухали річний звіт Лаури Ковеші й схвалили її роботу в боротьбі з корупцією. В 2017 році DNA розслідувало рекордну кількість справ хабарників — 3800. І ця робота велася на тлі спроб змінити законодавство в бік лібералізації покарання для хабарників і «безпрецедентних атак» політичної влади на DNA і особисто на Ковеші. Антикорупційне управління зібрало неспростовні докази отримання хабарів і зловживання службовим становищем майже тисячею чиновників, серед яких три міністри, п’ять депутатів парламенту й один сенатор. Усі вони постали перед судом, що дуже засмутило головного противника Ковеші — голову Соціал-демократичної партії й спікера Палати депутатів Лівіу Драгня, який не зміг стати прем’єром країни, тому що не домігся змін в румунських законах, що забороняють раніше засудженим обіймати посади в кабміні. А Драгня має судимість за фальсифікацію підсумків референдуму про імпічмент президента в 2012 році.

Службова кар’єра Ковеші й нині висить на ворсині, але, як зазначає румунська преса, остаточне рішення щодо долі Ковеші має прийняти президент Йоганніс, який є правоцентристом. А він не раз за кількома приводами підтримував Ковеші й позитивно відгукувався про діяльність усього антикорупційного управління країни.

Після річного звіту Ковеші президент і Вища рада магістратів остаточно переконалися: Ковеші має продовжити роботу на своїй посаді, щоб було змито пляму з іміджу Румунії, яка вважається однією з найкорумпованіших країн у Європейському Союзі.