Представники відомої компанії з Чехії провели у Вінниці перший етап перемовин про створення в області виробничого майданчика. Інвестор готовий платити тисячу євро зарплати на місяць.
Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, який поділився інформацією з «Голосом України», поки що не називає інвестора. «Ми домовилися про продовження перемовин, — зазначає він. — Маємо сподівання, що усе закінчиться успішно. Йдеться про високотехнологічне виробництво. Представники інвестора справді озвучували зарплату в тисячу євро. Наголошували, що для них важливо знайти фахівців, які здатні якісно виконувати роботу».
Інвестор уважно вивчав бізнес-клімат регіону. Причому, до найменших дрібниць. «Коли під час перемовин нам сказали, що у Вінниці трамваї, як і в Європі, ходять за графіком, ми зрозуміли, що гості сповна володіють інформацією про ситуацію, — каже керівник регіону. — На прикладі інших інвесторів чехи переконалися, що угоди укладаються не в темній кімнаті, а прозоро, що влада сприяє тим, хто створює нові робочі місця». Співрозмовник навів приклад, коли один з європейських інвесторів останньої миті відмовився від попередніх планів працювати в іншому регіоні після того, як провів перемовини у Вінниці. «Такої уваги до регіону, як нині, в іноземців раніше не було, — наголошує Валерій Коровій. — Мало не щомісяця в міжнародному аеропорту «Вінниця» приземляються чартерні рейси з представниками зарубіжних компаній. На узгодження позицій, втілення проектів потрібен час, тому не так усе швидко реалізується на практиці, але навіть ті проекти, що вже в роботі, передбачають створення п’яти тисяч нових робочих місць уже цього року».
Загалом у 2017-му на Вінниччині реалізовано 26 інвестиційних проектів загальною вартістю 2,2 мільярда гривень. Поява нових компаній забезпечила конкуренцію на ринку праці, що сприяло підвищенню зарплати в промисловості на 30 відсотків. Нині в роботі перебувають 122 інвестиційні проекти. Таку інформацію надали «Голосу України» в департаменті міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької облдержадміністрації.

Вінниця.