Німецький політичний марафон зі створення "великої коаліції" добіг кінця: альянс ХДС/ХСС та СДПН підтримали 66, 02 % соціал-демократів. Це було їхньою умовою, за якою підписання коаліційної угоди можливе лише за умови схвалення її кожним із 443 тисяч рядових партійців. Тож "велика коаліція", котра управляє Німеччиною з 2013 року, на найближчі чотири роки залишається біля "керма" держави.

 

Хоч ФРН і жила без уряду впродовж 161 дня, але канцлер Ангела Меркель і цього разу отримала переконливу перемогу. Немає більше перепон також і для її обрання знову на цю посаду: Бундестаг проголосує за кандидатуру Меркель 14 березня.

 

В історії ФРН це був найдовший процес формування уряду: спочатку від участі у створенні коаліції відмовилися партнери консерваторів -- СДПН. Після чого вони вели переговори із "зеленими" та лібералами, але не склалося. Тож блок ХДС/ХСС знову запропонував співпрацю соціал-демократам. Переговори тривали довго й проблемно, але зрештою сторонам удалося узгодити коаліційну угоду, заради якої партії-переможцю, за словами її лідера Ангели Меркель, довелося піти на "болісні поступки". Як, утім, і партії, що зайняла другу позицію.

 

Йдеться про ключові міністерські посади, що викликало невдоволення в лавах обох політичних сил. Одним здавалося, що поступки занадто великі, а другим, -- що вони замалі. Зрештою зійшлися на тому, що угоду мають схвалити з'їзди партій, а в СДПН ще й кожен її член. Процедуру дотримали, портфелі поділили: відповідно до коаліційної угоди, ХДС І СДПН одержать їх по шість. Незважаючи на те, що соціал-демократи все-таки були другими на виборчих перегонах 2017, але такою була умова їхньої участі у "великій коаліції". До того ж СДПН одержить ключові відомства -- МЗС, міністерства -- фінансів, праці та соціальної політики. А також юстиції і прав споживачів, у справах сім'ї, екології. Ще три відомства очолять представники ХСС.

 

У нової-старої коаліції чимало критиків і в суспільстві, і в самих партіях, які стоятимуть біля "керма". Та й сама Меркель визнала, що її політичній силі довелося заплатити високу ціну. Але не надто високу, оскільки відмова соціал-демократів від участі в коаліції спричинила б або ризиковані дострокові вибори, або необхідність формування уряду меншості.

 

У політиці щодо нашої країни, то, мабуть, кращого Кабінету годі й чекати. У коаліційній угоді зазначається, що новий-старий уряд і надалі надаватиме підтримку Україні, зокрема у "справі стабільності і суспільного розвитку", у тому числі фінансову.

 

Щоправда, Київ має виконати низку умов: продовжувати реформи, спрямовані на "всеосяжну модернізацію країни". У німців це передусім означає боротьбу з корупцією. Якщо Берлін переконається у реальних результатах діяльності у цій сфері, то Україна може розраховувати на фінансову допомогу.

 

"Велика коаліція", як і досі, підтримує територіальну цілісність України і вважає Росію відповідальною за порушення міжнародного права та ескалацію насилля. Також ФРН не відмовляється від жорсткого курсу щодо РФ і не має наміру скасовувати антиросійські санкції. Берлін підтримує введення миротворців ООН на Донбас і готовий спрямувати кошти на відновлення цього регіону. Але за умови, що Київ виконуватиме свою частку Мінських угод. Німеччина й надалі співпрацюватиме з Францією у питаннях встановлення миру на Донбасі, -- йдеться в коаліційній угоді. Також в угоді Росія засуджується за анексію Криму та агресію на сході України.

 

Така участь уряду ФРН у справах України -- безперечний успіх, адже досі в коаліційних угодах про це не йшлося.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

 

Берлін.

 

Голос України